20180304_121215

Interviu cu președinta Organizației Județene a Femeilor ALDE Olt, Elena Iotu

Dacă nu aș fi găsit pe net câteva cuvinte despre Elena Iotu, cuvinte scrise și publicate de o persoană care din păcate nu a putut fi identificată, nu aș fi încercat să realizez acest interviu. Înainte de a citi interviul, trebuie să citiți cu atenție cuvintele de mai jos, pentru că numai așa vă puteți da seama cine este cu adevărat Elena Iotu.

 

 

Despre Elena Iotu foarte multa lume știe cine este, în schimb, foarte puțini știu detalii despre cine este cu adevărat  actualul Președinte al Organizației Județene a Femeilor din ALDE.

Pe Elena Iotu am cunoscut-o din întâmplare, în urmă cu zece ani, undeva pe la jumătatea anului 2007. La vremea aceea, nu de foarte mult timp intrase pe piața de capital din România o cunoscută companie din Germania, o companie care căuta parteneri și colaboratori locali prin care să-și dezvolte rețeaua pentru piața de desfacere românească. Lucrurile scăpasera total de sub control, iar piața creditelor și asigurărilor devenise o junglă financiară. Mulți dintre noi ne aducem foarte bine aminte despre faimoasele credite cu buletinul. Se aproba aproape orice credit pentru aproape oricine.

Încă din 2005-2006, vorbind cu mai multi directori și angajați din sectorul bancar, purtam discuții despre acest dezmăț financiar, iar concluziile la care ajungeam erau întotdeauna aceleași și anume că ceea ce urmează nu va fi deloc bine. Era vorba, bineînțeles, despre rezultatul ”faimoaselor credite cu buletinul” și despre ”bula imobiliară”… .

În 2007 se vorbea deja din ce în ce mai mult despre criză, dar în ciuda tuturor semnalelor, atât sistemul bancar, cât și Guvernul României de la acea vreme, n-au luat nici cea mai mică măsură pentru a preveni ceea ce avea să se întâmple. Apoi a urmat august 2007, iar criza financiară era anunțată oficial în România, dar în același timp își făceau apariția și puzderia de IFN-uri gen Provident, o companie cu origini britanice care intuise foarte bine ce avea să se întâmple, instalându-se în România încă din 2006. Angajaților din sectoare întregi le-a fost blocat accesul la credite, fiind  vizat îndeosebi sectorul imobiliar.

Acesta este contextul în care am întâlnit-o pe Elena Iotu, mai exact fix la începutul crizei financiare din România, într-o perioadă când practic eram lăsați fără job, date fiind circumstanțele de la acea vreme. Stabilisem un grup de circa 10 persoane pentru a organiza ședințe și întrevederi la agenție, lângă Spitalul Județean Slatina, poate și de două ori pe săptămână. Mulți dintre cei care făceau parte din grupul nostru, oameni cu experiență, veneau la aceste ședințe lipsiți de orice speranță, cu capetele în pământ, dar nu era și cazul Elenei Iotu.

Plină de încredere, cum rar mi-a fost dat să văd la cineva, punea dosarele de credit pe masă și dădea startul cu zâmbetul pe buze, spunând:  ”Gata, gata cu văicăreala! Trebuie să ne organizăm, rămânem în picioare și mergem mai departe! Vom reuși! Veți vedea, aveți încredere în ce vă spun!”

Aveam foarte multe dosare de ”refinanțare, încercăm pe cât posibil să convingem clienții, persoane fizice și juridice, că este cazul să-și regândească creditele, cu scopul de a scădea povara ratelor. Îi chemam la agenție, vorbeam cu clienții noștri, le ofeream audit gratuit. La finalul zilei, pentru că de multe ori munceam program prelungit până după-masa târziu, acumulam, atât eu cât și Elena, un stres fantastic, ascultând poveștile și necazurile clienților.

Împreună cu Elena Iotu am fost martorii unor situații extreme. Am văzut cum firme vechi, cu cifre de afaceri imense, se stingeau sub privirile noastre fără a mai putea face ceva. Dar am și salvat foarte mulți întreprinzători, nu doar locali, ci din tot județul, iar mulți dintre ei își desfașoară și acum activitatea.

Elena Iotu, cu ambitia și încrederea ei, ”a salvat de la moarte” zeci, dacă nu sute de firme și întreprinzători din Slatina și din judet, a salvat locuri de muncă și angajați care reprezentau poate unica sursă de venit a familiilor. Mulți dintre ei, acum, după mai bine de zece ani, au reusit să iasă la pensie chiar de la firmele auditate și redresate din punct de vedere financiar de către Elena Iotu.

Așadar, înclinațiile liberale ale Elenei Iotu nu sunt rezultatul unor manifestări de ieri sau de astăzi, aceste înclinații sunt, pur și simplu, ceea ce este femeia Elena Iotu. Acesta nu este un articol, este mai degrabă o confesiune, o confesiune despre un om care a cunoscut cu adevărat ce însemnau vremuri deosebit de grele, o confesiune despre ce înseamna să fii o femeie puternică, despre ce înseamnă să ții capul sus, despre seriozitate și stăpânire de sine…..despre curaj!

 

 

  • Politică, afaceri, implicarea în diferite proiecte și familie. Cum se împacă toate acestea și ce este prioritar pentru Elena Iotu?
  • Toate sunt o prioritate în egală măsură pentru că sunt corelate și depind una de cealaltă! În speță, familia se poziționează întotdeauna în centrul atenției în raport cu celelalte două, pentru că un cămin stabil se bazează pe principii sănătoase, iar aceste principii se regăsesc, în ceea ce mă privește mai departe, atât în activitățile pe care le întreprind în viața politică, dar și în viața antreprenorială. Principiile sănătoase nu pot afecta decât în sens pozitiv viața politică și implicit pe cea antreprenorială, iar dacă acestea au efectele așteptate, se vor regăsi în bunăstarea și stabilitatea familiei, lucru valabil nu doar pentru mine, ci pentru toate familiile. În concluzie, ca numitor comun al celor trei menționate mai sus, sunt principiile sănătoase, principii pentru care lupt alături de echipa mea pentru a fi corect interpretate și implementate în viața societății locale!
  • Cât timp este alocat familiei și cum decurge o zi doar pentru aceasta?
  • Timpul alocat familiei nu poate fi definit! Nu poate fi definit sub forma unui program, pentru că nu-mi plac automatismele! Familia nu este un lucru care poate fi programat sau supus unui orar prestabilit!
  • Aveți două fete – cum decurge relația și ce încercați să le oferiți ca exemplu din viața dumneavoastră? Sunteți pentru o educație de tip spartan sau libertină?
  • Da, avem doua fete! Dalia, 7 ani și Andreea, 14ani. Dincolo de relația pe care fiecare mamă o are cu fiicele ei, aș sublinia faptul că relația pe care o am cu fiicele mele este o relație de prietenie, o relație profundă, care aproape că nu poate fi descrisă în cuvinte. O relație în care dragostea și prietenia reciprocă se îmbină cu reguli și argumente! De fiecare dată, fie că vorbim despre agenda activităților școlare sau despre timpul liber, weekend sau vacanțe, discuțiile sunt purtate în cadrul familiei, iar fiecare dintre noi poate invoca, dacă vreți, dreptul de veto, pentru că așa cum spuneam mai devreme, există reguli și argumente, iar fiecare trebuie să-și argumenteze propunerile! Aș putea spune că elementul principal pe care mi-l doresc transmis fiicelor mele este deschiderea către negociere, dezbatere și nu în cele din urmă înclinarea către argumentarea ideilor!
  • Cum trebuie să arate o femeie în viața socială?
  • Despre rolul femeii în viața socială s-a scris și se scrie foarte mult! Despre cum ar trebui sa arate o femeie în viața socială, de asemenea se scrie foarte mult. Se dau foarte multe exemple despre “cum ar trebui să arate femeia în viața socială„, în schimb, foarte puțin spre deloc, se vorbește despre “cum poate ajunge femeia din România să-și asume o viață socială care să țină pasul cu trendul contemporan “ din Franța, Anglia sau Italia! Rolul mass-media în ceea ce privește imaginea femeii este unul foarte important, dar din păcate insuficient. Vocea organizațiilor de specialitate este aproape insesizabilă! Ne confruntăm cu o lipsă acută de informație de calitate și consecventă în acest sens! Iar pe plan local, daca aruncăm o privire peste ceea ce se dezbate în acest sens, veți înțelege despre ce vorbesc! Despre cum ar trebui să arate femeia în viața socială, atunci aș spune foarte simplu: “ O femeie dinamică, implicată în viața socială și cu o agenda pe termen lung”.
  • Cum este privită o femeie politician de către un soț care nu face politică?
  • A face sau nu parte din viața politică este o chestiune despre a alege. Asta nu înseamnă că cei care nu se implică public în politică nu sunt interesați de politică, de rezultatele acesteia pe care ne place sau nu le resimțim cu toții! Eu, personal, m-am bucurat din partea familiei de sprijin în acest sens. Pentru a putea face politică publică de calitate îți trebuie anumite calități, pe care mulți nu le au.
  • Ce semnificație are primăvara pentru Elena Iotu?
  • Fiecare anotimp are simbolistica lui, iar fiecare este unic în această armonie ciclică a naturii! Primăvara ne aduce aminte că natura ne dă ocazia pentru un nou început, acolo unde lucrurile n-au funcționat cum ne-am fi dorit. Un nou start poate fi un nou început, dar și posibilitatea continuării lucrurilor deja începute. Primăvara este simbolul perfect  al renașterii și totodată al îmbunătățirii condiției umane!

De 8 Martie, la rândul meu, am un singur mesaj foarte simplu, pentru toate femeile indiferent de vârstă. Mesajul meu, implicată fiind în viața politică, este acela de încurajare a tuturor femeilor, de a-și asuma rolul de implicare în îmbunătățirea continuă a imaginii femeilor în societatea românească!