DSC_0133DSC_0127DSC_0124DSC_0113DSC_0111DSC_0107DSC_0106DSC_0104DSC_0100DSC_0095DSC_0094DSC_0093DSC_0092DSC_0090DSC_0084DSC_0079DSC_0072Ieri , a avut loc deschiderea celei de-a XXI-a ediție a Festivalului-Concurs de umor și caricatură „Oltenii și restu‘ lumii” la podul de peste râul Olt.

Evenimentul a început cu Vama Oltenească. Patru actori de la Școala de Arte și Meserii au pus in scena celebra zicală: „gura lumii nu o astupă decât pământul”. „Nea Pan” a fost personajul tipic românesc ce a introdus invitații în scenă printre aceștia fiind oaspetele de onoare Dorel Vișan. Ei au fost întampinați cu pâine și sare.

Acțiunea s-a desfășurat pe fundalul muzicii orchestrei „Lyra Band” al cărei sincron cu actorii a fost destul de lent. Vremea nefavorabilă nu i-a împiedicat pe membrii ansamblurilor populare să își etaleze cu mândrie costumele specifice Olteniei și nu numai. S-au putut admira, de asemenea, calești decorate cu motive tradiționale. Trecătorii au primit pașapoarte oltenești pentru a putea trece vama și au fost serviți de către dansatorii îmbracați în straie populare cu mămăligă, pastramă, praz și vin.

Siviu Neacșu (prefect de Olt), Emil Moț (deputat), Paul Stănescu (președintele Consiliului Județean), Marius Oprescu ( vicepreședintele CJ.), Cornel Udrea (președintele festivalului din acest an) au fost câțiva dintre cei ce l-au așteptat pe primarul interimar al Slatinei, Emil Popa. Acesta a sosit cu o mică întârziere și la venire eșarfa de primar i-a dat bătăi de cap , fiind croită pe măsura penalului Minel Prina!

Initații au fost conduși în calești pânâ la Esplanada unde avea să se continue tradiția prin deschiderea butoiului cu vin la mustăria „La cățaua leșinată”. Aici s-au deschis Birourile Mobile de Pașapoarte unde s-au pus mocile de oltean. Pe esplanadă se vor găsi până vineri meșteri populari, măncare tradițională și vor avea loc concerte de muzică ușoară și populară. Acțiuni din cadrul festivalului se vor desfășura și la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” și Centrul Cultural „Eugen Ionescu” unde vor avea loc lansări și prezentări de cărți, expoziții de caricatură și fotografie umoristică, dar și momente artistice cu actori de seamă ca Maia Morgenstein și maestrul Dorel Vișan ce se afla pentru prima dată în Slatina.