Preț mare, câștig sigur!

În luna septembrie 2014, Primăria orașului Corabia scotea la licitație „Reabilitarea monumentului istoric Cetatea Sucidava, din orașul Corabia, județul Olt și introducerea acestuia în circuitul turistic.” Un lucru extraordinar din punct de vedere al conservării patrimoniului arheologic național. Valoarea estimată a proiectului era la acel moment de 9.409.777,1 RON cu TVA inclus (aproape 100 de miliarde de lei vechi).

La licitație a participat un număr de patru firme: SC Old & New Construct SRL – ofertă (8.10. 000,25 RON și termende finalizare 12 luni); SC Condor Păduraru SRL – ofertă (6.417.000 RON și perioadă de finalizare a lucrării 14 luni); Asociația Geneurodia – ofertă (7.157.690 RON și finalizarea lucrării în 14 luni) și nu în ultimul rând, SC Alexcor Trading SRL – ofertă (prețul de 6.187.011,98 RON, cu executarea lucrării în 14 luni de zile).

Cu toate că în caietul de sarcini al licitației se specifica clar ca și criteriu de adjudecare „prețul cel mai mic,” membrii comisiei de licitație desemnau câștigătoare societatea ce a oferit cel mai mare preț: SC Old & New Construct SRL, aparținând afaceristului Mircea Ungureanu, cunoscut sub numele de „Pisicu!”

Asupra acestei licitații planează mari semne de întrebare și din surse concrete, am aflat că au fost făcute presiuni uriașe, atât din partea primarului orașului Corabia, Iulică Oane, cât și din partea Consiliului Județean Olt.

Prieten cu toată lumea

Din spusele lui Mircea Ungureanu, în anumite cercuri de prieteni și mai ales din laudele acestuia, prețul adjudecării lucrării ar fi fost o scară interioară din marmură la vila primarului Iulică Oane și o sută de mii de euro înmânați unui bun prieten din C.J. Olt.

Tot Mircea Ungureanu a afirmat de nenumărate ori că este bun prieten cu Laura Codruța Kovesi (șefa DNA) și că s-au bucurat împreună de mai multe concedii în diferite locuri exotice ale planetei. Rămâne de văzut dacă acest aspect se va concretiza, deoarece am trimis o scrisoare doamnei Kovesi în care o rugăm să își exprime punctul de vedere asupra celor afirmate de Mircea Ungureanu.

Tot la capitolul – prieteni influenți, pot fi trecuți în agendă: managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Andrei Iordache, Dorel Stăicuț – directorul general a APDRP Craiova, cei doi fiind văzuți și fotografiați împreună cu „Pisicu”, în concedii plătite de acesta. Serviciile secrete sunt la picioarele lui Mircea Ungureanu, iar autoritățile locale nu au curaj să miște un deget împotriva acestuia. Cât adevăr se află în spatele acestor afrmații, o să aflăm în curând.

DSC_0321 DSC_0322 DSC_0327

Pentru a ne elucida mai bine cu privire la această lucrare, am făcut o investigație în orașul Corabia, chiar pe șantierul Cetății Sucidava. Pe un panou imens, amplasat în apropierea șantierului, se poate citi costul real al lucrării 14.606.552,53 RON (adică, aproximativ 150 de miliarde de lei vechi), observându-se destul de clar o modificare majoră! Termenul de execuție dat de către Mircea Ungureanu în oferta respectivă a fost de un an de zile. Conform celor afișate, lucrarea a început la data de 09.10.2013, deci finalizarea ar fi trebuit să fie făcută cel târziu până la data de 09.10.2014, numai că cineva, probabil un „prieten” de-al „Pisicului”, a prelungit durata până la data de 08.12.2015.

Practic, în loc de 12 luni de zile, cât a prezentat în ofertă, SC Old & New Construct SRL o să lucreze aproximativ 28 de luni de zile. Și atunci ne punem și noi următoarea întrebare: „Este corect așa ceva?”

Stadiul în care se află lucrările este de sub 40% execuție, șantierul și mai ales ruinele cetății fiind împânzite de buruieni și gunoaie. Nepăsarea și dezinteresul total atât al autorităților din Corabia, cât și al executantului, se poate vedea din filmulețul postat la acest material în ediția online a ziarului nostru.

Am încercat să luăm legătura atât cu primarul orașului Corabia, Iulică Oane, cât și cu executantul lucrării, Mircea Ungureanu, pentru a ne răspunde la câteva întrebări, însă aceștia au refuzat orice dialog.

După modul cum arată șantierul și după stadiul în care se află lucrările, obiectivul nu o să fie finalizat până în data de 01.12.2015 și probabil că un alt „prieten” binevoitor o să lipească pe panou un nou abțibild, cu un nou termen de execuție.

Sperăm ca după apariția acestui material în publicația noastră autoritățile locale să se autosesizeze în legătură cu ceea ce se întâmplă în Corabia și să își exprime un punct de vedere.

Până atunci, „Pisicu” cu siguranță că „va trage mâța de coadă pe banii europeni și cei de la bugetul nostru …” Clik pentru vizualizarea dezastrului de la Sucidava

Continuăm și în numărul viitor!