Continuăm seria dezvăluirilor despre consilierul ministrului Agriculturii, Petre Daea, cel care se crede trimisul lui Dumnezeu în gândurile producătorilor agricoli din județul Olt, Florin Ciobanu. Mulțumim persoanelor care după apariția primului articol din această serie ne-au contactat și ne-au furnizat informații și documente.

Deja începem să credem că ajungem în latura penală a acestor aspecte și este nevoie de intervenția instituțiilor statului pentru a descâlci ghemul întregii afaceri.

Agricultorul numărul 1 al județului…

Nicio realizare în domeniul agricol nu îl recomanda pe Florin Ciobanu să ocupe această funcție și să se erijeze în reprezentantul Ministerului Agriculturii în teritoriu. Până să se căsătorească, singura lui tangență cu agricultura a fost faptul că mai ducea apă din când în când muncitorilor pe care îi angaja cu ziua să îi sape via și porumbii de la țară.

Aventura agricolă a început-o în urmă cu câțiva ani, când a cumpărat câteva hectare de plantație de meri, pe care le-a defrișat rapid și a încercat să facă un proiect de reconversie, ce bineînțeles a fost declarat neeligibil. După acest rateu, a găsit un producător agricol care l-a finanțat la construirea unor solarii, în schimbul promisiunii că îi va face un proiect pe măsura de finanțare a tinerilor fermieri care în mod sigur va fi aprobat. Și în ziua de azi, omul așteaptă proiectul și nici banii nu i-a mai văzut înapoi.

Încet, încet, Florin Ciobanu a prins cheag (cum zice românul nostru) și mai ales mult curaj, văzând că a descoperit un teren virgin în care poate beneficia de avantaje materiale din partea unor oameni creduli.

Următorul pas a fost să își întărească credibilitatea prin ocuparea unei funcții cu rezonanță și afișarea lângă oameni cu mare influență.

Rampa de lansare, Ziua Recoltei din Slatina

În mod normal, această festivitate se organizează de către Direcția Agricolă din fiecare județ și este gratuită participarea producătorilor agricoli ce vor să își expună sau să vândă produsele.

La Slatina, prin anumite mijloace care deocamdată ne scapă, s-a implicat în organizare și Asociația Tinerilor Fermieri din Olt, condusă chiar de Florin Ciobanu. Au participat invitați atât din partea Direcției Agricole, dar cea mai mare parte au fost beneficiari ai unor proiecte de finanțare pe diferite submăsuri, proiecte făcute de Florin Ciobanu.

Învățat probabil de persoane cu o mare capacitate de gândire în furăciuni (pentru că ne este greu să îl credem atât de deștept pe Florin Ciobanu), în planul de afaceri al proiectelor era prinsă și organizarea unei ,,Zi a recoltei”, dar alta decât cea în care implicarea principală o avea Direcția Agricolă.

Profitând de necunoașterea legislației în domeniu, toți cei invitați de Florin Ciobanu au băgat mâna în buzunar și au plătit pentru participare sume cuprinse între 300 – 500 euro/persoană. Pentru banii dați este adevărat că au primit chitanță, dar toți producătorii au fost dezamăgiți atât de această plată, cât și de slaba vânzare a produselor, rămânând efectiv pe pierdere. Poate vă mai amintiți că a doua zi după vizita ministrului Petre Daea nu mai exista nimeni care să vândă vreun cotor de varză sau o coajă de roșie, cu toate că evenimentul trebuia să țină trei zile.

Pe tot parcursul vizitei ministrului, Florin Ciobanu a dat din coate, și nu există fotografie sau filmare în care acesta să nu fie lipit de Petre Daea, precum un timbru de scrisoare.

Nu mai vorbim de vițelul la proțap, de purceii de lapte și multe alte lucruri pentru protocol puse la dispoziție pe gratis, doar pentru faptul că Florin Ciobanu trebuia să iasă în evidență și să fie apreciat.

Aceste lucru i-a ieșit și în scurt timp avea în buzunar țidula de consilier. Din acest moment, toată activitatea individului devine halucinantă și începe să facă abuzuri în numele ministerului. Proiectele merg pe bandă rulantă, înființarea de noi cooperative la fel, conturile lui Florin Ciobanu devin dolofane și … trai nenică.

Pentru a-și întări credibilitatea, îl urmărește pas cu pas pe ministrul Petre Daea prin țară și nu pierde nici o ocazie de a se afișa în apropierea acestuia.

Tupeul lui a fost atât de mare încât s-a autoinvitat și la nunta fiicei acestuia, care a avut loc la Palatul Știrbey și nu a pierdut ocazia de a posta poze pe Facebook.

P.S. În numărul de mâine al ziarului ȚINTA veți vedea cum a pus monopol pe piețele din Slatina.