Foarte mult timp am adunat informații despre consilierul ministrului Agrigulturii Petre Daea pe județul Olt. După apariția primelor materiale, am fost contactați de mai multe persoane care ne-au furnizat noi informații și documente. Deja nu înțelegem de ce instituții abilitate ale statului, care se pot implica prin controale și pot declanșa un control asupra aspectelor semnalate de noi… tac! Probabil că le este teamă să nu deranjeze politicul. Așteptăm un răspuns la materialele noastre din partea Direcției Agricole Olt, din partea Sindicatului Producătorilor Agricoli, din partea secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu și, de ce nu, din partea politicienilor care l-au susținut și recomandat pentru această funcție pe Florin Ciobanu.

Piețele sub control total

Florin Ciobanu îndeplinește funcția de consilier pe baza unei delegații ce de obicei se prelungește din două în două luni de zile, pe o perioadă de 60 de zile. Norma de încadrare este de două ore, iar ultima prelungire a primit-o luna trecută.

Vă închipuiți dacă la o muncă remunerată pentru două ore zilnic, individul își permite o mașină de aproximativ 100.000 euro, finalizarea construcției la cele două vile din comuna Șerbănești și municipiul Slatina, un apartament nou achiziționat în București și un trai de nabab, ce ar însemna să lucreze… cu program normal!

Dar să revenim. În acest moment, piețele sunt controlate de ,,doamna directoare Vișan”. Așa o numesc comercianții, care, practic, este persoana care se ocupă de lichidități. Doamna este cea care are în mâna stângă casa de marcat ce eliberează bonuri fiscale și în mâna dreaptă chitanțierul cumpărat de la librărie, ce nu se înregistrează în evidențele contabile. Un control ANAF poate descoperi luminița ce duce la pușculița consilierului ministerial.

De exemplu, în Piața Zahana forma de încasare a taxelor este atât lunar, cât și zilnic, în cea din urmă fiind folosite chitanțe. Sectorul special amenajat pentru producătorii agricoli a devenit un sector de bișnițari agricoli, la tarabele respective neregăsindu-se decât tre, patru adevărați producători. Restul sunt oamenii lui Florin Ciobanu, acesta fiind de foarte multe ori cel care îi aprovizionează cu struguri din Grecia, roșii din Turcia și ceapă din Irael. Taxele și comisioanele impuse producătorilor agricoli i-au făcut să nu mai vină în piață decât în număr foarte mic.

Toate materialele pe care le avem, declarații ale producătorilor, nume, copii după facturi și chitanțe de la librărie suntem gata să le punem la dispoziție în momentul în care vom vedea că se declanșează un control adevărat. Până atunci vom continua să strângem probe și dovezi pe care le vom aduce în atenția celor care cu adevărat ar trebui să sprijine producătorii agricoli din județ.

Pe surse am aflat că Florin Ciobanu trage sfori ca în scurt timp să ajungă să preia conducerea AFIR Craiova și nu ar fi exclus ca acest lucru să îi reușească.

Se apropie ziua în care evenimentul ,,Ziua Recoltei” va fi organizat în Slatina și suntem curioși în ce mod va fi implicat Florin Ciobanu și mai ales ce taxe va mai încasa.

Despre fondurile europene și constituirea de noi cooperative agricole în județul Olt, într-un număr viitor.