Aproape uitasem că Ionel – Emanuel Oproiu, un aprig susținător al noului prefect de Olt, ocupă o funcție de rang înalt și este considerat nașul caracatiței mafiote de la ISCIR. Înainte de a deveni ,,capo di tutti capi”, Oproiu a ocupat funcția de subprefect al județului Olt, iar după schimbarea din funcție a fost city-manager în orașul Scornicești. Susținut de deputatul PNL Gigel Știrbu pentru a ocupa funcția de inspector la ISCIR, s-a dovedit un soldat loial și a pus pe roate unul dintre cel mai mare grup infracțional din instituțiile statului. Facem precizarea că la 7 aprilie 2020, premierul Ludovic Orban, bun prieten în acel moment cu deputatul Gigel Știrbu, l-a numit în funcția de inspector de stat, șef al ISCIR, post pe care l-a ocupat până pe 11 februarie 2022, după care a devenit inspector de stat șef adjunct, cu atribuții de inspector de stat șef. Chiar dacă a pierdut postul de șef, practic de trei ani de zile tot el conduce instituția.

Ilegalități pe bandă rulantă

Una dintre cele mai spectaculoase angajări în cadrul ISCIR este cea a fratelui lui Oproiu, Adelin – Mihai Oproiu, care a ocupat postul printr-un concurs cu dedicație. Atât de bine este pregătit fratele lui Oproiu încât a dat și promovat patru examene în aceeași zi, pentru dobândirea calității de lector/formator, deși nu are nicio pregătire în domeniu.

Sub directa îndrumare pe calea ilegalităților, Emanuel Oproiu a permis ca angajați din cadrul ISCIR, care au statut de funcționari publici, să se implice în activități comerciale de prestări servicii acordate pe bani mulți unor societăți comerciale cu capital privat. În urma unui control dispus de ministrul Economiei, Florin Spătaru, se menționează în raport că au fost identificate un număr de 46 societăți comerciale sau persoane fizice autorizate, care au raporturi de muncă cu inspectori din cadrul ISCIR. Vă dați seama că în joc sunt sume mari de bani, iar o parte dintre acestea ajung fix în buzunarul șefului caracatiței. Tot în raport mai este menționat faptul că Emanuel Oproiu folosește în interes personal mașina de serviciu cu numărul B-345-WIW, deplasându-se în fiecare weekend acasă, la Slatina. Toate aceste deplasări, făcute pe bani publici, au fost girate de directorul economic Iuliana Szepi, care a aprobat și semnat foile de parcurs.

Acuzațiie specificate în raport sunt foarte multe, iar unele, sincer, nu prea sunt pe interesul nostru, pentru că prezintă o serie gravă de încălcări flagrante ale legislației în vigoare, și nu este cazul să le prezentăm în acest material.

Pentru a vă da seama că individul poate scoate bani și din piatră seacă, vă mai putem spune că a aprobat și coordonat achiziționarea de imprimante pentru toate sediile ISCIR, la prețul de 20.000 lei bucata, deși pe seit-urile de vânzări acestea se găseau la doar 4.200 lei. Practic o bucată a devenit cam de cinci ori mai scumpă.

Evenimentul de azi noapte a mai însemnat încă o lovitură pentru economistul Ionel – Emanuel Oproiu, care în momentul contactării telefonice de către un post de televiziune și discuții în direct a dat dovadă că este paralel cu funcția deținută, iar la trei ore de la declanșarea tragediei, acesta se afla în Slatina și nu stăpânea nicio informației cu privire la autorizările ISCIR ale cisternelor de transport gaz lichefiat. Ne întrebăm cum poate o persoană de profesie economist să conducă o instituție cum este ISCIR, ce reprezintă organul de specialitate al administrației centrale, responsabil în numele statului pentru asigurarea măsurilor de funcționare în condiții de siguranță a instalațiilor și echipamentelor privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune și instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil.

Ionel – Emanuel Oproiu nu este decât un vătaf trecător pe o moșie a statului român și un amărât de lacheu în gruparea Știrbu – Delimano, care vrea să pună mâna pe Organizația PNL Olt pentru a o folosi doar în interesul propriu și atingerea unor țeluri meschine.