Am intrat în posesia raportului unui control făcut de Direcția Corpului de Control al Primului Ministru în luna octombrie a anului 2022, la ISCIR.

Pe lângă foarte multe nereguli semnalate în raport, începând cu contracte de prestări servicii încheiate fără cadru legal, cu prejudicierea bugetului ISCIR, cu privire la activitățile de formare prin intermediul societăților comerciale și PFA-urilor pe care le dețin chiar angajații ISCIR, am observat și un adevărat jaf la drumul mare cu privire la deplasările făcute de directorul Oproiu.

Există zeci de ordine de deplasare cu autoturismul instituției, cele mai multe cu plecare din București în zilele de vineri și sosire în București în zilele de luni. Exact când Oproiu trebuia să vină în Slatina, unde își are domiciliul și de ce să folosească autotursimul personal, când poți fura din banii statului. Pe lângă faptul că ordinele de deplasare sunt incomplete la rubrici, nici cel puțin numărul de kilometrii ce reprezintă distanța București – Craiova (destinația finală pe fiecare ordin fiind sediul secundar ISCIR Craiova), de cele mai multe ori kilometrii parcurși variind între 850 și 1200 , când prin intermediul aplicației Google Maps distanța dus-întors însuma 474 kilometri.

De ce se umflau acești kilometri? Pentru că la ordinele de deplasare trebuie atașate și bonurile de combustibil. Țărănușul Oproiu atașa bonuri de combustibil cu care justifica kilometrii parcurși (dublați sau chiar triplați) și primea contravaloarea combustibilului consumat în numerar. Individul, lipsit de orice scrupule, pe lângă faptul că folosea mașina statului și combustibilul plătit din banii statului pentru a veni acasă, își mai deconta și bonurile de combustibil, acestea având o medie de 500 – 600 lei, săptămânal. Încă o sursă de venit de 2000 – 2500 lei, pentru escroc.

În raportul corpului de control există foarte multe mențiuni, dar una chiar stârnește hazul și performanța auto nu putea fi făcută de nici cel mai experimentat pilot de curse. Vă rugăm să citiți cu atenție pasajul de mai jos:

,,Din verificarea bonurilor fiscale de alimentare, rezultă că în data de 05.02.2022 (sâmbăta), autoturismul cu numărul de înmatriculare B-345-WIW se afla în Craiova, la ora 19,38, iar în data de 07.02.2022 (luni), la ora 11,54, se afla în București. Comparând ordinul de deplasare nr. 24/03.02.2022, cu bonul de alimentare din data de 07.02.2022, efectuat la stația din București, strada dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5, observăm că ora de plecare din Craiova a fost 10,25 (în data de 07.02.2022), iar ora alimentării în București a fost de 11,54. echipa de inspecție consideră că parcurgerea distanței dintre Craiova și București, într-o oră și 29 de minute este grevată de suspiciunea de menționare în ordinul de deplasare a unor date nereale cu privire la momentul plecării din Craiova. ”

Din lipsa spațiului nu prezentăm toate analizele făcute de Corpul de Control al ministrului, pe zecile de ordine de deplasare . Marele director al ISCIR, Oproiu , a folosit mașina și banii statului și în deplasările din concediu, atât la munte, cât și la mare, motivând pe fiecare ordin de deplasare prezența sa la sediile ISCIR din județele respective și petrecerea de zile întregi (de la trei, la șapte zile) în interes de serviciu. Niciun ordin de deplasare nu are atașată vreo factură de cazare din orașele respective, asta însemnând că pentru a face economie din banii statului, Oproiu dormea în mașină sau prin gară.

Tot ceea ce se desprinde din raportul de control este faptul că directorul ISCIR, Oproiu, a fost un hoț prost, care nu a știut cel puțin să își acopere micile găinării cu folosirea autoturismelor în interes personal și furtul combustibilului.

Urmează să analizăm atât acest prim raport, cât și următoarele documente pe care le vom primi în următoarele zile din cadrul ISCIR și din cadrul DNA.

Fuga din funcția de director al ISCIR pe ușa din dos și numirea pe ușa din dos în funcția de director ANL nu-l va degreva să dea cu subsemnatul în cadrul celor două dosare Crevedia deschise la DNA și nici în dosarele în care se face strict referire la persoana Ionel – Emanuel Oproiu.