19420653_1688238901204399_1471086990429711693_n

Numele meu este Călini Monica și am înscris-o pe fiica mea, Alexia Călini, în vârstă de 12 ani la Festivalul „Voce de Artist” Ediția I, Craiova. Pentru înscriere am plătit 100 de lei, direct în contul beneficiarului. Festivalul s-a desfășurat în Craiova, pe data 17-18 iunie 2017. Pe 17 iunie desfășurându-se probe de modeling, dans și actorie iar pe data de 18 a fost proba de canto. Concursul de canto a fost împărțit pe secțiuni : muzică ușoară(pop românesc), pop internațional, folk, etno, doină, clasic, populară, instrumental clasic. La categoriile ușoară, pop internațional și populară trebuiau participanții împărțiți pe categorii de vârstă. Cu toate astea, în ziua concursului doar muzica ușoară și populară a fost secționată așa, copiii de la pop internațional fiind la grămadă. Adică și participanții de 17 ani și de 11-12 ani….au fost la grămada!  Fiica mea a fost înscrisă la pop internațional. După înscriere așteptam cu emoții ziua concursului… Și iată-ne ajunși la Craiova,la Liceul Energetic în jurul orei 9. Am intrat într-o sală de festivități din cadrul acestui liceu, pregătită destul de modest pentru un asemenea “eveniment”. Spre exemplu, cu toate că au fost înscriși 120 de copii(asta inițial) acea sală beneficia de o toaletă, dacă o putem numi așa, cu o singură încăpere și de femei și de bărbați. Să nu mai spunem că nici măcar ușile toaletelor nu se închideau. Să trecem de subiectul  acesta, referitor la aspectul sălii în care se desfășura pentru prima dată acest festival.

Înainte de începerea concursului au fost afișate niște liste cu participanții, 120 de copii respectiv adolescenți, liste în care ulterior, se mai treceau cu pixul alți participanți, cu toate că înscrierile se făceau doar până la data de 12 iunie. (Vă anexez o poză care certifica asta – a se vedea listele cu participanții și postare pe facebook). Tot  în acest moment, doamna organizatoare Alina Dumitru a ținut să facă un anunț : “ Cine dorește filmări și poze cu concurenții, primește acestea contra unei taxe de 50 de lei” . ( nu sunt exact cuvintele doamnei). Așa că dânsa s-a apucat să întocmească o listă cu doritori, printre care m –am numărat și eu.  

Cu toate că festivalul trebuia să înceapă la ora 10, acesta a început undeva în jurul orei 10:30. Sonorizarea nu a fost la înălțime, iar primii concurenți, cei mici (7-10 ani) au dat startul concursului. Zgomotul din sală, care nu poate fi numit cântat, era asurzitor, nici nu se înțelegea ce se cânta.

În jurul orei 20:30, juriul a părăsit sala pentru deliberări.  Două ore am rămas acolo, toți în sală, obosiți după atâta timp de când eram acolo ceea ce a stârnit diverse comentarii între părinți cum că “ își bat joc de noi”.

Odată întorși a început premierea, nu tu o ordine după secțiuni, nume , vârstă sau orice alt criteriu. Primul premiu strigat a fost locul II singurul de altfel la această categorie de vârstă. Eu am urcat pe scenă pentru a ridica diploma și medalia și în acel moment a fost strigată fiica mea, care obținuse premiul III. M-am bucurat nespus, dar bucuria a durat foarte puțin. Următorii concurenți au obținut predominant premiul I. Tot ascultând cum se striga în sală, premiul I, premiul I, premiul I , am întrebat în sală dacă nu există și mențiuni. Tipul care striga premiile, mi-a răspuns din cap, ca NU. În timp ce discutam nemulțumirea mea în sală, cu o altă doamnă nemulțumită am fost întreruptă de doamna Dorinela Păunescu ( mama Alinei Dumitru), aflată și dânsa printre organizatori , cum că ar chema poliția dacă nu încetez asta. Am ieșit afară pentru a mă calma, iar dânsa m-a urmat, întrebându-mă ce nemulțumire am. I-am spus că nu mi se pare corect și normal ca peste sau în jur de 110 concurenți  să obțină premiul I. Dânsa a zis că în festivalul ei nu se dau mențiuni și dacă nu îmi convine să fac contestație. Mi-a cerut chiar și numărul de telefon pentru a-mi trimite notele juriului, pe whatsapp.

Aceste doamne, Alina Dumitru și Dorinela Păunescu, nu au înțeles nemulțumirea mea… Nemulțumirea mea nu era premiul  pe care îl primise fiica mea, ci modul cum am fost jurizați și tratați acolo. Am uitat să specific că anumiți membri ai juriului aveau în concurs chiar proprii copii, până și fata doamnei Alina Dumitru a participat. (a primit premiul I, normal).

Un singur lucru cred că fost corect aici și anume oferirea trofeului, băiatului din Pitești, Adrian Robert Dincă, ce a cântat impecabil.

Cu riscul de a mă repeta, mai spun o dată că premiul I a fost acordat pe bandă, cu toate că prestațiile copiilor nu au fost pentru acest premiu. Nu zic că fiica mea a cântat mai bine sau mai puțin bine decât alți concurenți , dar știu că nu a fost printre cei trei copii cu premiul III, premiul ăsta fiind cel mai mic. Adică ea nu a cântat cel mai puțin bine de acolo  unde a fost clasată, pe unul dintre ultimele trei poziții dintre cei aproape  130 de copii.

Ziua următoare, am făcut o recenzie paginii ,,Voce de artist” și am fost abordată pe facebook de doamna Alina Dumitru. Anexez recenzia mea, conversația de pe messenger și încă alte postări care arată mai amănunțit nemulțumirile mele. Vă mai anexez și mailurile prin care cer un document pentru plățile mele.

REDACȚIA -Am încercat să facem o anchetă cu privire la acest concurs, dar până în momentul publicării materialului nu am reușit să contactăm pe nimeni dintre organizatori.Multe semne de întrebare și suspiciuni privind legalitatea sumelor de bani încasate, pentru care nu au fost eliberate acte planează asupra organizatorilor. Premiile oferite fiecărui copil au fost o simplă coală de hârtie A4, tipărită la imprimantă, ce vroia să reprezinte o diplomă și o medalie ce în mod normal costă maxim 2 – 3 lei, în format blank, adică neinscripționată nici cu numele concursului, nici cu numele concurentului sau locul ocupat. Credem că organele abilitate ar trebui să se sesizeze și să verifice modul în care au fost încasate și justificate sumele de bani. Este păcat să mai cadă și alți părinți într-o asemenea capcană și să citească pe chipul copiilor lor numai dezamăgire. calini 2 calini 3 20170625_122421