În ultimii ani de zile, pe piața din România au apărut o serie de firme de consultanță ce își oferă serviciile pentru a fi accesate fonduri europene. Cele mai multe societăți comerciale, în baza unui contract, plătesc aceste firme cu o valoare de 10% din totalul alocației nerambursabile. De obicei această valoare se plătește în momentul în care proiectul depus este declarat eligibil și se primește finanțarea. Factura de încasare a acestui procent nu se emite în momentul încheierii contractului, ci doar atunci când banii din finanțare ajung în conturile societății.
Nu în permanență firmele de consultanță sunt corecte cu privire la aspectele contractului și prin tot felul de tertipuri administratorii acestora doresc să își umple buzunarele cu sume necuvenite. Există o firmă din județul Dolj, care bazată pe o escrocherie ce uneori se legiferează în instanță cu ajutorul avocaților, a păcălit și încă mai încearcă societățile ce au apelat la serviciile de consultanță ale acesteia. Procedura este foarte simplă: sunt contactate diferite firme, le rezolvă unul, două proiecte mai mici ce primesc finanțare, proiecte ce se derulează normal și din care firma de consultanță își primește comisionul normal, de 10%. În momentul în care apare o nouă măsură de finanțare, cu o valoare mai mare, administratorul acestei firme din Craiova, pe nume Mircea Ungureanu, vine urgent la firmele cu care a colaborat, cu un contract deja întocmit, și motivând presiunea timpului pentru depunerea proiectelor, îl bagă sub nasul administratorilor, pentru a fi semnat.
O asemenea întâmplare a avut loc în Slatina, când una dintre cele mai mari firme de construcții a căzut în plasa acestei escrocherii. În anul 2020, a semnat un contract cu firma de consultanță pentru realizarea unui proiect ce în final a fost declarat eligibil, dar nemaifiind fonduri nu a fost și finanțat. Este vorba despre Programul de finanțare 2.2, ce s-a încheiat în anul 2020. După aproximativ trei ani de zile, firma respectivă a primit pe email din partea societății de consultanță o factură de aproximativ 30 miliarde de lei vechi, sumă ce reprezenta comsionul de 10% pentru proiectul depus, dar… NEFINANȚAT!
Contactat de către administratorul societății beneficiare a proiectului, Mircea Ungureanu i-a spus acestuia că a avut un control de la Finanțe și a trebuit să emită factura, dar nu este niciun fel de problemă. Timp de câteva săptămâni s-au schimbat o serie de faxuri între cele două societăți și au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanți. Când problema părea rezolvată, societatea beneficiară a proiectului nefinanțat s-a trezit adusă în instanță de către cel care a realizat proiectul, fiind cerută insolvența firmei și, mai mult, fiind solicitate chiar și penalități pentru perioada de întârziere, în cuantum de 1% pe zi.
Este o procedură des aplicată de către Mircea Ungureanu, care se bazează pe o întreagă armată de avocați și așa cum a afirmat de mai multe ori, pe relațiile pe care le are la Curtea de Apel, unde de obicei câștigă aceste procese.
Vom urmări cu mare interes acest proces și totodată vom sesiza la DLAF, OLAF și Serviciul Antifraudă cu privire la aceste jocuri cu fonduri europene, care de fapt sunt o escrocherie pe față!
Niciun Comentariu