Așa cum le-am promis cititorilor, indiferent de presiunile politice și de rugămințile unor așa-ziși prieteni, vom continua serialul nostru cu dezastrul ecologic produs pe râul Olt, în acumularea Frunzaru, de către firmele ADRILEX IMPEX EXP SRL și AXT EXPERT COM SRL, ai căror administratori sunt Adrian Tudose și Alexandru Tudose, respectiv tatăl și fiul. Am demonstrat deja că cele două firme sunt protejate de către deputatul PNL de Olt, Gigel Știrbu și sunt principali sponsori ai acestuia și ai prefectului Delimano. Mai așteptăm o serie de răspunsuri de la Garda de Mediu Olt, Agenția de Protecție a Mediului Olt, Hidroelectrica și Situl Natura 2000. Am pus cap la cap toate informațiile, toate dovezile și așa cum ne așteptam legislația din România este grav încălcată. În urma controalelor efectuate avem deja primele informații.

Infracțiunea a fost dovedită

Poliția Județului Olt a întocmit un dosar de cercetare penală și pentru că încă nu este pusă o rezoluție clară nu putem să furnizăm deocamdată informații din conținutul dosarului, dar facem precizarea că cele două firme au probleme grave.

În data de 06.12.2023, Comisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu, împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt au efectuat acțiuni de control în localitatea Fărcașele, sat Fărcașu de Jos – extravilan, acumularea Frunzaru, cu privire la respectarea legislației de mediu de către titularul Proiectului ,,Decolmatare râul Olt – acumulare Frunzaru, prin extragere de agregate minerale”, beneficiar SC AXT EXPERT COM SRL, firmă administrată de către Alexandru Tudose. La data controlului s-a constatat că societatea a realizat un drum tehnologic pentru accesul la perimetrul de exploatare agregate minerale, utilizând deșeuri din beton, deșeuri menajere și alte tipuri de deșeuri cu un grad ridicat de poluare, faptă pentru care societatea a fost sancționată cu amendă în valoare de 60 mii lei. De asemenea, s-a interzis desfășurarea activității de extracție agregate minerale pe amplasamentul din comuna Fărcașele, până la obținerea autorizației de mediu. Deocamadată îi acordăm o bilă albă comisarului șef Alexandru Cacoveanu, cu toate că la presiunile și indicațiile politice a aplicat doar amenda minimă.

Băieți, nu vă jucați cu legea, suntem cu ochii pe voi!

Autorizația de mediu trebuie eliberată și semnată de către directorul executiv al APM Olt, Gheorghe Neacșa, în urma prezentării unei documentații bine puse la punct și mai ales în urma unui aviz ce trebuie dat de către custodele Sitului Natura 2000 și a unui proces-verbal în care să fie prezentate toate obiecțiunile și permisiunile din interiorul sitului. Dacă Gheorghe Neacșa se va gândi să își mai adauge în cont câteva zeci de mii de euro, așa cum proceda predecesorul său, Dorel Șteomlega, îl anunțăm de pe acum că noi, reprezentanții Ziarului Ținta, îi vom face plângere la DNA. Îi solicităm, de asemenea, în mod oficial, ca la discuțiile privind eliberarea autorizației de mediu să ne invite și pe noi, cât și pe alți reprezentanți din mass media locală.

George Radu