• interviu cu secretarul general al partidului, Ion Mocioalcă –

– Domnule secretar general, ultimul sondaj arată o creștere semnificativă a Partidului Pro România, cu peste trei procente față de alegerile europarlamentare. Pe ce fond s-a întâmplat acest lucru?

 • Cred că nu este greu de sesizat faptul că în această perioadă Pro România s-a poziționat ca un veritabil partid de opoziție și a adus critici pertinente la adresa actului de guvernare. Ca să fiu cinic, aș putea să spun că într-un fel pandemia a ajutat opoziția, dar sigur dintr-o astfel de criză unii ies slăbiți, alții ies întăriți. În mod normal partidele de opoziție ar trebui să iasă întărite, iar prin prestațiile pe care le-a avut prin liderul său Victor Ponta, prin ceilalți membri din Parlament pe care îi are Pro România, cred că noi ne-am făcut treaba și oamenii au sesizat că suntem de fapt singurul partid care face o opoziție adevărată. Putem exemplifica faptul că nu am votat Guvernul Orban, faptul că nu am votat starea de urgență, faptul că nu am votat starea de alertă. Cred că acest lucru a indus în mintea oamenilor că Pro România este un partid consecvent și că se poate avea încredere în el. De altfel, lângă cele opt, nouă, alții ne dau cu două cifre porcente pe care le avem acum în sondaje, se observă și o creștere a credibilității lui Victor Ponta, care după cum ați văzut se află între primele personalități din țară ca și încredere, undeva sub Klaus Johannis, poate la egalitate sau pe aproape de Gabriela Firea și cu mult peste cei care conduc astăzi PNL și Guvernul României.
 • Doriți ca partidul să devină un factor puternic în Parlament sau să fie doar o …balama politică?
 • Mie mi se parte că întrebarea dumneavoastră ascunde și o capcană. Eu fără să doresc să evit aceste capcane vă spun că deocamdată am fost destul de circumspecți în a lua alți membri de partid de la PSD sau chiar de la ALDE și PMP. Însă știți cum este în politică, se mai acționează și în situații ,,generate de criză sau de stare de urgență” și poate că acest lucru s-ar putea petrece în perioada următoare. Depinde de ceea ce se va întâmpla în negocierile pe care le vom avea în special cu PSD. Deci dacă vom fi balama politică sau ne vom impune pe scena politică ca un partid puternic și serios, acest lucru nu se va întâmpla decât prin alegeri și sigur se va începe cu alegerile locale, pe care noi le pregătim cu grijă în fiecare dintre județe.
 • Cum caracterizați activitatea domnului președinte Victor Ponta și a conducerii centrale a partidului?
 • Nu sunt foarte multe de spus, pentru că faptele deja au vorbit, prin prezența pe care a avut-o în presă Victor Ponta a fost apreciată prin creșterea noastră în sondaje, prin creșterea credibilității sale și lângă el au fost și alți lideri care s-au exprimat în mod coerent, cu voci distincte, puternice și dacă vreți pot să vi-l dau exemplu pe Nicolae Bănicioiu, care are legături profunde și cu județul Olt.
 • Sunt favorabile pentru ProRomânia alegerile locale la sfârșitul lunii septembrie și ce rezultat preconizați la nivel național?
 • Noi trebuie să fim pregătiți în orice moment de alegeri, pentru că din păcate nu hotărâm noi data alegerilor. Așteptăm acum să vedem dacă această dată va fi stabilită de către Guvern sau de către Parlament. Din punctul meu de vedere, odată ce se va depăși data de 7 iunie, dată în care au avut loc alegerile, nu mai poate stabili guvernul, ci doar Parlamentul acest lucru și cred că din punctul nostru de vedere, al Pro România ar fi ideal ca aceste alegeri să fie foarte aporpiate unele de altele, dacă nu chiar împreună, iar dacă trebuie să avansez o dată, eu mă gândesc la ultima duminică din luna noiembrie. Însă aici știți cum este, nu hotărâm noi, trebuie să ne adaptăm la realitățile din teren și sperăm într-un rezultat de peste zece procente la aceste alegeri locale.
 • Revenim puțin la Organizația de la Olt, ce părere aveți despre filială și președintele acesteia, domnul deputat Mihai Niță?
 • Eu vreau să vă spun că personal nu am fost mulțumit de rezultatele de la Olt înregistrate la alegerile europarlamentare. De ce? Pentru că Pro România își ia voturile în special prin electoratul de stânga. PSD întotdeauna, la Olt, a avut în jurul a 50% sau chiar mai mult, de aceea cred că s-ar fi putut obține un rezultat mai bun. Însă odată cu venirea lui Mihai Niță în fruntea organizației, eu am sesizat atât organizatoric, domeniu de care eu mă ocup, cât și în percepția publică, ca imagine, că Pro România a crescut, de aceea eu cred că organizația este pe drumul cel bun și aștept să fie confirmat acest lucru, că Mihai Niță va scoate în alegerile locale un procent cu două cifre.
 • Există anumite persoane în județul Olt care fac abuz atât de numele dumneavoastră, cât și al domnului președinte Victor Ponta și încearcă prin diferite căi să destabilizeze partidul.
 • Să știți că nu numai în județul Olt există astfel de persoane. Este regretabil faptul că se folosesc de numele președintelui Ponta sau al meu, nu văd în ce conjuncturi, deoarece Victor Ponta nu a lăsat loc la interpretări, putem să le curmăm cât se poate de dur.
 • Practic, în acest moment, șeful suprem al organizației în județul Olt, cu sprijinul necondiționat al centrului, este Mihai Niță… – Eu pot să vă confirm acest lucru, pentru că v-am spus, se întâmplă lucruri în care eu cred în județul Olt și lui Mihai Niță i se datorează acest lucru. N u pot să nu vă confirm că el este adevăratul șef, așa cum este și în statut și așa cum scrie și în împuternicirea semnată de Victor Ponta și de mine, la județul Olt. Persoanele care se erijează în așa-ziși purtători de cuvânt ai conducerii centrale nu sunt recunoscute în interiorul partidului.