Ideea unui pod peste râul Olteț s-a născut în urmă cu câțiva ani din dorința locuitorilor comunelor Oboga și Morunglav de a avea un punct de legătură între cele două localități. La vremea respectivă părea doar o simplă dorință ce nu se putea realiza.

Din fericire, au existat doi oameni, primarul comunei Oboga, Tudor Matei și deputatul PSD, Virgil Delureanu, care au hotărât împreună că podul poate fi realizat dacă vor iniția un proiect în acest sens.

Construcția unui pod între cele două comune însemna crearea unui nod de legătură și pentru locuitorii din județul Vâlcea, care doreau o deplasare mai rapidă către municipiul Slatina.

Proiectul a fost aprobat și lucrările au fost scoase la licitație. Firma câștigătoare, PANADRIA SRL, cea care a câștigat licitația, a acceptat totodată o mare provocare, ținând cont de configurația solului, amplasament și condițiile de lucru.

Podul, o adevărată operă de artă, cu o lungime de 126 m și cinci deschideri de câte 24 m fiecare, a fost construit până la această dată aproximativ în totalitate. Pe lângă cele două benzi de circulație, podul are și două trotuare cu o lățime de 1,5 m fiecare. La ambele capete vor exista două rampe de câte 400 m, iar drumul ce face legătura dintre comuna Oboga și pod este deja asfaltat. Pentru realizarea fundațiilor indirecte și a pilonilor forați ce au lungimea de 16 m, firma constructoare PANADRIA SRL a fost nevoită să facă lucrări de deviere a cursului râului Olteț.

Valoarea totală este de 7,7 milioane de lei, din care 6,7 milioane execuția lucrării și darea în folosință.

Primarul comunei Oboga a declarat pe această temă: ,,Acest pod este o dorință a câtorva mii de locuitori din zonă și după darea în folosință drumul celor din Morunglav către orașul Balș o să fie scurtat cu peste 20 km. Acum distanța dintre Morunglav și Balș este de peste 40 km. Acest proiect nu cred că putea să fie realizat dacă nu am fi avut sprijinul fostului deputat Virgil Delureanu, acum vicepreședinte al Consiliului Județean Olt. Dumnealui, fiind din zonă, a pus suflet în acest proiect și ne-a sprijinit în totalitate. Această realizare s-a datorat doar muncii în 20170302_092015 20170302_092040 20170302_092202echipă. Iar firma câștigătoare a lucrărilor, PANADRIA SRL, a dovedit o mare seriozitate și o bună execuție a lucrărilor. Așa cum ați văzut, drumul de acces către pod este asfaltat, iar podul aproape realizat. Din păcate, conjunctura politică, amânările fără motiv de formare a Guvernului și aprobarea bugetului național pe anul 2017 au întârziat obținerea de noi tranșe din finanțarea proiectului. Sper ca în perioada imediat următoare să primim banii necesari pentru continuarea investiției. ,,

Virgil Delureanu, fost deputat PSD și actual vicepreședinte al C.J. Olt, a fost contactat telefonic și a făcut câteva precizări:

,,Proiectul «Pod din beton pe DC 2A peste râul Olteț, comuna Oboga, județul Olt» este proiectul meu de suflet. Cunosc foarte bine zona, știu ce doresc locuitorii și în echipă cu primarul din Oboga am reușit ca un vis să devină realitate. Funcțiile politice și mandatele de parlamentar sunt trecătoare și dacă reușim să facem ceva palpabil pentru cetățeni, ceva ce să dăinuie ani de zile, ar trebui să fim mulțumiți. Nu eu sunt cel care am reușit să fac astfel ca acest proiect să devină realitate. A fost o întreagă echipă de oameni responsabili ce au dorit să nu înșele încrederea celor care le-au acordat votul. Sper ca anul acesta să primim toată finanțarea și podul să fie dat în folosință,,

Radu George