Luni, 25 martie 2019, membrele Clubului Soroptimist International Slatina și-au continuat prezentarea proiectului ” EDUCAȚIE  PENTRU PREVENIREA SARCINILOR MINORELOR ” în Caracal, la Liceul Teoretic ,,Ioniță Asan ”, pe parcursul a două conferințe, informând peste 120 fete și 80 băieți  asupra bolilor specifice și a prevenirii gravidității la fetele minore.

Alături de membrele clubului, la această conferință au luat parte doctor Deaconu Doina și psiholog Tița Camelia. Proiectul este realizat în parteneriat cu clubul prieten din Arendal-Grimstad, din Norvegia.

Activitățile desfășurate de către specialiști au drept scop  scăderea numărului de mame minore și scăderea abandonului copiilor născuți de către fetele minore, printr-o corectă și profesională informare a tinerelor. Se dorește  colaborarea cu toate autoritățile abilitate pentru informarea și conștientizarea fetelor minore asupra tuturor aspectelor ce țin de sexualitate, naștere, creșterea copilului, protecția oferită de legislația românească în domeniu. Conștientizarea în toate aceste domenii este foarte importantă  pentru prevenirea situațiilor dificile la care e expusă o minoră atunci când este gravidă și care va trebui să se acomodeze cu starea ei de sănătate foarte specială din perioada gravidiei și pe de altă  parte când va trebui să se confrunte cu  propria familie, școala și în general societatea, cu atât mai mult cu cât în România există vechi mentalități în ceea ce privește nașterile rezultate fără căsătoria cuplului respectiv .

Pe lângă mame au de suferit și bebelușii. În România, în fiecare an sunt abandonați 40 000 de copii, iar alți 300 000 sunt lăsați în grija rudelor. Când copilul este născut prematur, uneori dezvoltă probleme de sănătate (afecțiuni respiratorii, cognitive sau digestive), iar mai târziu mulți dintre aceștia pot fi neglijați sau abandonați.

Cadrele didactice din licee apreciaza foarte mult acest proiect si formatul în care se desfășoară aceste conferințe. De asemenea, apreciaza oportunitatea acestui demers educațional inițiat de catre Clubul SI Slatina.