Stăpânind foarte bine cazul referitor la toxiinfecția alimentară din cadrul Colegiului Național ,,Ion Minulescu”, unde aproximativ o sută de elevi din ciclul primar s-au îmbolnăvit și în urma a zeci de discuții cu părinții, aseară, publicația ,,Ținta” a solicitat demisiile sau demiterile celor care au fost implicați prin acte de neglijență.

După apariția materialului, am fost contactați pe chat-ul privat de foarte mulți părinți care ne-au explicat în detaliu ce se întâmplă în acest liceu, cu știința celor din conducere și mai ales a administratorului Mirela Pătru, care se ocupă de întreaga aprovizionare a cantinei colegiului. O altă parte dintre lingăii conducerii ne-au atacat în mod direct prin comentarii jignitoare pentru ca totul să culmineze în această dimineață, când conducerea liceului, prin intermediul unor publicații, a încercat să se dezvinovățească și să inducă în atenția opiniei publice faptul că cei vinovați sunt copiii bolnavi. Afirmațiile puerile și fără niciun suport nu au făcut decât să înrăutățească lucrurile și până la urmă s-a dovedit că este vorba despre o toxiinfecție alimentară în masă, lucru confirmat și de către conducerea Spitalului Județean de Urgență Slatina. Pentru a vă dovedi încă o dată că am avut dreptate, să facem o scurtă recapitulare a evenimentelor:

Nepăsarea conducerii și a cadrelor medicale

Primele simtome la copii au început să apară nu cu data de vineri, 20.05.2022, ci cu aproximativ două săptămâni în urmă, este drept, mai sporadic, și la copiii foarte sensibili. Nimeni nu a luat nicio măsură și nici nu a fost pus vreun semn de întrebare. Începând din dimineața zilei de vineri, au fost semnalate aproximativ douăzeci de cazuri de elevi care au prezentat ca simptomatologie grețuri, vărsături, cefalee, frisoane și dureri abdominale. La cabinetul medical se știa această situație și toată conducerea avea cunoștință, dar fiind sfârșit de săptămână nu au dorit să-și creeze probleme, preferând în loc să ia măsuri, să își petreacă weekendul liniștiți. Luni, 23.05.2022 au existat mai mulți copii absenți care acuzau aceleași simptome, iar la cabinetul medical s-au prezentat aproximativ două zeci de copii, dar nu au fost luați în evidență. Nimeni din conducere nu avea chef să investigheze cauzele! În noaptea de 24.05.2022, nouă elevi din internatul colegiului au fost transportați de urgență, cu ambulanța, la Spitalul Județean. Toți acuzau aceleași simptome! Miercuri, 25.05.2022, aproximativ o sută de elevi din învățământul primar nu s-au prezentat la școală, fiind reținuți acasă de către părinți sau fiind prezenți la UPU Slatina. Liniște totală în tot colegiul! Nimeni nu trage un semnal de alarmă! La cabinetul medical, cu toate că au fost prezenți mai mulți copii, nu au fost înregistrați decât opt elevi luni, doisprezece elevi marți și șase elevi miercuri. Bomba a explodat atunci când părinții copiilor au solicitat lămuriri și au anunțat DSP, DSVSA și autoritățile locale. Vă rugăm să rețineți că nu conducerea colegiului sau cadrele sanitare au fost cele care au anunțat!

Control făcut pe genunchi

O echipă de inspectori din cadrul DSVSA Olt s-a deplasat la cantina colegiului pentru a efectua o anchetă epidemiologică și deoarece au fost găsite unele neconformități, a fost aplicată o sancțiune contravențională de zece mii lei și ca sancțiune complementară s-a hotărât suspendarea activității cantinei până la remedierea deficiențelor, în mare parte minore. Nimeni nu a încercat să meargă cu ancheta mai departe și să aprofundeze sistemul corupt care există în liceu, în lanțul conducere – administrator – bucătărie. Toți cei vinovați și implicați au încercat să măsluiască rezultatul controlului atât pe linie politică, dar și pe linie de amiciție. Învățătoarele au primit ordin să facă presiuni asupra părinților pentru a-și închide grupurile de WhatsApp în care nu există și cadrele didactice. O altă parte din părinți au fost rugați ca acolo unde apar pe rețelele de socializare materiale referitoare la scandalul în care este implicat colegiul, să încerce să dezmintă toate afirmațiile și să posteze comentarii din care să reiasă faptul că în cadrul colegiului nu există niciun fel de probleme!

Dezastrul din bucătărie

Nu intrăm acum în amănunte legate de starea precară în care se află bucătăria colegiului, cât nici despre faptul că spațiile cu regim termic de păstrare a alimentelor nu funcționează corespunzător, că operațiunile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare există de cele mai multe ori doar scriptic, iar dosarele medicale ale personalului angajat nu sunt vizate din luna septembrie 2021. Cine trebuia să se ocupe de cea mai mare parte a acestor aspecte? Administrarea și aprovizionarea intră în atribuțiile doamnei Mirela Pătru, asupra căreia planează cele mai mari suspiciuni, inclusiv faptul că din hrana copiilor, bucătăresele fac pachete pe care le scot din liceu atât pentru ele, cât și pentru Mirela Pătru. Calitatea alimentelor de foarte multe ori este îndoielnică, ajungând în cantină deseori alimente la limita termenului de expirare și chiar expirate, foarte multe prezentând schimbări organoleptice.

Haideți cu demisiile!

În cursul zilei de azi, Cristian Ionescu, directorul Colegiul Național ,,Ion Minulescu” , a demisionat din funcție, în urma scandalului și și-a asumat vina că a gestionat într-un mod nu prea bun colegiul. Am aflat pe surse, dar încă nu avem o confirmare, că și-ar fi dat demisia și medicul de la cabinetul școlar. Celelalte persoane din conducere și în special Mirela Pătru stau liniștite și așteaptă ca scandalul să se încheie! Nu au niciun gând să își ceară scuze părinților și copiilor care au avut de suferit și nici să plece din funcțiile bine plătite! Sperăm că nu au un caracter atât de josnic încât să nu aibă curajul ca în cursul zilei de mâine să se ducă frumușel, cu coada între picioare și să își depună demisiile la registratură! Vom aștepta până în data de 30.05.2022 să vedem dacă au bunul simț să plece din această instituție etalon a Slatinei, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom face publice toate discuțiile și toate documentele și fotografiile primite de la părinții copiilor care sunt înscriși la acest colegiu.

,,Ar trebui să se simtă și unele persoane aflate în subordinea sa”

După ce a aflat că directorul Cristian Ionescu a demisionat din funcție, primarul Emil Moț, tată de copii și el, a făcut următoarea declarație: Apreciez gestul domnului director al Colegiului „Ion Minulescu”, Cristian Ionescu, care şi-a asumat vina şi a demisionat din funcţie. Dar ar trebui să se simtă şi unele dintre persoanele aflate în subordinea sa, oameni care nu şi-au făcut datoria fie din rea voinţă, fie din incompetență! A fost un cerc vicios, în urma căruia au avut de suferit copiii noştri. În calitate de primar şi de părinte, susţin în continuare solicitarea ca autorităţile competente să continue controalele şi să găsească sursa contaminării de la cantina şcolii. De asemenea, le reamintesc tuturor domnilor şi doamnelor directori cât și administratorilor unităților de învățământ, pentru că ei se ocupă direct de achizitiile publice ale școlilor, că dacă au luat un examen, nu înseamnă că sunt de neatins, indiferent de conduită şi de ceea ce fac din poziţia de manager sau administrator! Reamintesc părinților și profesorilor din municipiul Slatina că Primăria alocă anual unităților de învățământ aproximativ 160 miliarde lei vechi pentru care directorii și administratorii sunt direct responsabili de cheltuirea banilor publici”

Implicarea primarului în această situație nedorită a fost una echilibrată și în primul rând s-a pus în ipostaza de părinte și s-a gândit atât la suferința copiilor, cât și a părinților! A solicitat ca ancheta să fie făcută ca la carte și toți cei vinovați, dacă va fi cazul, să aibă chiar răspundere penală.