Marți, la Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncoveanu” din Scornicești,  Clubul Soroptimist Internațional Slatina a desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului ”Mame Adolescente”, care constă în activități de educație a elevilor din licee, prin informări făcute de specialiști asupra bolilor specifice și a prevenirii gravidității la fetele minore. Doamna doctor Doina Deaconu, specialist în acest domeniu, a ținut o conferință în prezența a peste 150 de eleve, cadre didactice, consilieri educativi, precum și  cadre medicale ale liceului. La conferință au participat și membrele clubului SI Slatina, în calitate de organizator al conferinței. Proiectul este realizat în parteneriat cu clubul prieten din Arendal-Grimstad din Norvegia și cluburi soroptimiste prietene din Danemarca.

Următoarea conferință pe această temă se va adresa  doar băieților, așa după cum se recomandă de către specialist, pentru a avea un dialog cât mai deschis cu elevii. Cadrele didactice din licee apreciază acest proiect și formatul în care se desfășoară aceste conferințe. De asemenea, apreciază oportunitatea acestui demers educațional de către Clubul SI Slatina.

Activitățile desfășurate de către specialiști au drept scop  scăderea numărului de mame minore și scăderea abandonului de copii născuti de către fetele minore, printr-o corectă și profesională informare a tinerelor. Pentru aceasta, există colaborare cu toate autoritățile abilitate, astfel ca fetele minore să fie informate corect asupra tuturor aspectelor ce țin de sexualitate, naștere, creșterea copilului, protecția oferită de legislația românească în domeniu. Conștientizarea în toate aceste domenii este foarte importantă  pentru prevenirea situațiilor dificile la care e expusă o minoră atunci când este gravidă și care va trebui să se acomodeze cu starea ei de sănătate foarte specială din perioada gravidiei și pe de altă parte, când va trebui să se confrunte cu propria familie, școală și în general societate, cu atât mai mult cu cât în România există vechi mentalități în ceea ce privește nașterile rezultate fără căsatoria cuplului respectiv .

 Din punct de vedere social, tinerele care nasc la o vârstă fragedă sunt judecate, criticate, se îndepărtează de prieteni și chiar pierd diverse evenimente (balul la sfârșitul liceului, admiterea la facultate sau ieșirile în grup alături de colegi).

 Pe lângă mame au de suferit și bebelușii. În România, în fiecare an sunt abandonați 40 000 de copii, iar alți 300 000 sunt lăsați în grija rudelor.Când copilul este născut prematur, uneori dezvoltă probleme de sănatate (afecțiuni respiratorii,cognitive sau digestive) iar mai târziu mulți dintre aceștia pot fi neglijați sau abandonați.

De aceea activitatea de educație sexuală desfășurată la timp este o activitate benefică, deoarece printr-o corectă informare fie se previne o sarcină nedorită sau bolile specifice, fie se ajută fetele tinere, care au devenit sau vor deveni mame, prin informații privind protecția acestora de către legislația română.