De mai mulți ani locuitorii din satul Negreni,din județul Olt,ce aparține de orașul Scornicești sunt într-un conflict deschis cu SC PREMIUM PORC SRL, ce gestionează un complex cu zeci de mii de capete de porci.Acest complex amplasat la marginea satului este un calvar pentru locuitorii ce trebuie să suporte un miros îngrozitor și nu de puține ori prin deversarea necontrolată, dar intenționată, a dejecților au provocat adevărate dezastre ecologice.

Societatea respectivă a primit foarte multe amenzi din partea autorităților statului și nu de puține ori a avut autorizația de funcționare suspendată.

Cu toate acțiunile, în istanță, sesizările sau plângerile penale cei mai mulți locuitorii ai satului se complac și primesc anual, de Crăciun o jumătate de porc. De curând pentru a lua ochii autorităților și mai ales pentru a se pune bine cu locuitorii din Negreni patronii complexului ce sunt de origine daneză au inițiat chiar și un ,,Festival al Porcului”,unde din nou cu cheltuieli minime își bat joc de locuitorii comunei prin oferirea drept premii a unor căni pe care tronează zâmbitor un porc, a câtorva kilograme de carne și nu în ultimul rând al unei mese îmbeșugate, gratis pentru toți cei prezenți și stropită din abundență cu alcool.

O adevărată bătaie de joc la care românul nostru se simte băgat în seamă și pe urmă începe să se vaiete.

Cred că vă dați seama că toate ilegalitățile făcute în acest complex sunt cu acordul tacit al autorităților județene cât și a celor locale din orașul Scornicești.Nu de puține ori șefii ce ar trebui să ia măsuri drastice înpotirva acestei societăți ce poluează mediul au fost văzuți plecând cu porcii întregi în porbagajul autoturismelor personale.

În data de 25 Aprilie șmecherii din complex știind clar că urmează câteva zile libere de sărbători și mizând și mizând pe faptul că toți directorii de instituții sunt liberi au provocat cu bunăștiință o deversare a dejecților, pe terenuri proprietate privată, deversare ce a ajuns până în satele aparținând orașului Scornicești.

Mii de metri cubi de dejecți de la porci au ajuns până în șanțurile ce duc spre satul Mărgineni și de acolo chiar și în pârâiașele din apropiere.

Lăsăm la o parte aburelile care ne-au fost puse de autorități și de reprezentantul fermei Cosmin Comșa și vă prezentăm adevărul.

Lacurile de acumulare a dejecților erau pe supra plin și trebuiau golite. Sub motivul că vor să facă fertilizare pe un teren particular pe un teren de aproximativ 15 ha din ordinul directorului, angajații firmei au întins prin pădure,sperând că nu vor fi văzuți, peste 1,5 km de furtun, prin care cu pompe de mare capacitate au început deversarea. Pentru faptul că deversarea s-a făcut pe o pantă abruptă s-a întâmplat un adevărat dezastru ecologic și sute de locuitori au simțit cu nasul propriu cum miroase … rahatul de porc.

În momentul depistării acestei acțiuni ilegale și facută cu bunăștiință a început un scandal care în mod sigur nu îl vom lăsa, noi jurnaliștii să se termine, așa cum vor autoritățile, în coadă de pește.

Iată ce ne declară reprezentanții autorităților:

Gheorghe Neacșa comisarul șef al gărzii de mediu Olt spune că nu este vorba de poluare pentru că dejecțiile nu au ajuns în apă.(Ori sunteți dezinformat ori mințiți domnule Gheorghe Neacșa). Tot el recunoaște că nu s-au respectat condițiile din autorizația de mediu,că s-au deplasat,au constantat,dar nu au avut cu cine să vorbească.Gheorghe Neacșa mai precizează că după mini-vacanța de Paște o să încheie o notă de constantare și va aplica o sancțiune. Frecție la picior de lemn zicem noi domnule comisar, pentru că dumneavoastră probabil petrceți Paștele, fără să simțiți în nas mirosul de hasna.

Primarul Scorniceștiului Ion Prioteasa ne-a răspuns la telefon și ne-a explicat că toată nenorocirea s-a întâmplat din cauza a doi angajați ai complexului care s-au îmbătat și au lăsat pompele să funcționeze.Domnule primar vrăjeală ieftină atât din partea dumneavoastră cât și a reprezentantului complexului.A-ți găsit pe Acarul Păun.Dar de ce nu amintiți și de sponsorizările grase pe care le primiți din partea SC Premium Porc cu ocazia unor evenimente.

Viceprimarul orasului Scornicești Daniel Tudor pare a fi singurul om care înțelege cu adevărat cea ce s-a întâmplat:„Am ajuns în zona respectivă imediat ce am fost informat.Este un miros pe care cu greu îl suporți și dejecțiile au ajuns chiar și în pârul Plapcea Mică.Oamenii sunt revoltați la ceea ce se întâmplă de ani de zile la acest complex și nu înțeleg cu s-au putut obține autorizațiile de funcționare când în orice moment se pot întâmpla lucruri asemănătoare cu cele de ieri. Cred că sunt sute de mii de metrii cub de dejecți în lacurile complexului și să ne rugăm să nu cedeze vreun mal pentru că satele vor fi îngropate în rahat.Am discutat cu oamenii vom discuta aceste probleme și în cadrul primăriei și vom încerca să găsim o rezolvare.

Ancheta noastră nu se oprește în acest punct și după Sfintele Sărbător vom continua să vă aducem în atenție toată hora politică în care este prins acest complex.