De opt ani de zile, PSD Balş nu a mai reuşit să îşi impună primar în oraş şi mai mult ca sigur nu o să reuşească nici la alegerile următoare, dacă continuă să deraieze de pe calea cea bună. Candidatura comună pe listele USL a fost o salvare pentru o organizaţie bolnavă politic, condusă de actualul viceprimar Cornelia Smarandache, la acea dată neavând nici resurse politice şi nici financiare pentru a susţine un candidat viabil. Cu lacrimi în ochi, preşedinta PSD (la acea vreme) Cornelia Smarandache, îi explica preşedintelui PSD Olt, Paul Stănescu, ce bun şi ce frumos este actualul primar Mădălin Teodosescu. El era omul care trebuia susţinut necondiţionat, în interesul locuitorilor de către Alianţa USL. Doamna Cornelia ştia bine că o candidatură pe liste proprii însemna o catastrofă pentru ea şi familia bine aranjată în posturi publice. Disiparea voturilor între PSD şi PNL putea să propulseze în funcţia de primar pe candidatul PDL, Gheorghe Ştefan, cel care se bucura de o puternică susţinere financiară şi politică chiar din partea unor membri PSD. Puţin a lipsit ca acesta să ajungă primar, datorită unei campanii agresive coordonată chiar de soţia sa, Mariana Gheorghe. Pe surse, am aflat că pentru a obţine un nou mandat , Mădălin Teodosescu a fost nevoit să investească în campanie peste 7 miliarde de lei vechi.l
Între timp, scena politică s-a schimbat, alte alianţe au fost făcute, dar în Organizaţia PSD Balş continuă degringolada.
Trei partide în unul singur
La această oră, în partid există trei curente de opinie diametral opuse, coordonate de deputatul Virgil Delureanu, de preşedintele organizaţiei – Cătălin Matei şi de noua venită în PSD- fosta PDL-istă, Mariana Gheorghe. De fapt, fiecare luptă cu fiecare, iar sarcinile trasate pe linie politică nu sunt respectate niciodată. Preluarea conducerii PSD Balş de către Cătălin Matei nu a fost văzută cu ochi buni de către fosta conducere a partidului, pentru că numai puteau să îşi facă liniştiţi jocurile politice şi să îşi apere interesele de gaşcă.
Ordonanţa traseiştilor le-a dat o nouă lovitură, când au fost nevoiţi să o primească în partid şi pe Mariana Gheorghe, cea mai înfocată contestatoare a actualului primar Mădălin Teodosescu.
Liniştea şi pacea din partid au fost tulburate mai ales când probleme de bucătărie internă au ajuns la urechile mass-media şi mai ales la urechile conducerii judeţene. Degeaba încearcă preşedintele Cătălin Matei să facă opoziţie în C.L. cu grupul consilierilor PSD, pentru că aceştia votează doar cum le dictează interesul personal, în funcţie de promisiunile primite de la primar. În acest moment, în cadrul C.L. există două grupuri distincte -unul al PSD, de nouă consilieri şi unul al PNL – tot de nouă consilieri (şase PNL şi trei independenţi), niciunul neavând majoritatea decizională. Cel care poate înclina balanţa în cadrul hotărârilor C.L. este consilierul independent, jurnalistul George Radu, neafiliat politic la niciun grup.
Oraşul s-a împrumutat la maxim!
În ultima şedinţă a C.L. a fost aprobată o hotărâre prin care i-a fost permis primarului Mădălin Teodosescu să contracteze un împrumut de nu mai puţin decât 70 de miliarde de lei vechi. Acest nou împrumut făcut spre sfârşitul mandatului, plus împrumuturile mai vechi, neachitate încă, ridică gradul de îndatorare a oraşului la plafonul maxim permis de lege.
Imediat ce consilierilor locali le-a fost prezentat în comisii Proiectul de Hotărâre privind împrumutul, a început să funcţioneze firul scurt al aranjamentelor politice.
Grupul PSD, prin reprezentanta în C.L., Mariana Gheorghe, a considerat că nu este necesar un asemenea grad de îndatorare a oraşului, mai ales că nu a putut să fie prezentată o listă defalcată a modului cum vor fi cheltuiţi banii. După dezbateri furtunoase, Comisia de Buget – Finanţe din cadrul C.L. a dat aviz negativ acestui proiect de hotărâre. Mai mult, preşedintele partidului, Cătălin Matei, a revenit din concediu mai devreme cu o zi decât era planificat, pentru a discuta cu consilierii locali ai PSD să voteze politic, împotriva proiectului. Chiar şi conducerea judeţeană a trasat această sarcină consilierilor pesedişti, numai că în şedinţa de C.L., lucrurile au luat altă turnură…
Viceprimarul votează în ,,interesul comunităţii”!
Dacă grupul PSD vota împotrivă, scorul era echilibrat, grupul ce îl susţine pe primarul Mădălin Teodosescu neavând decât nouă voturi şi proiectul era respins.
În momentul votului în plen, în prima fază toţi cei nouă consilieri PSD au votat împotriva împrumutului, scorul fiind de 9 voturi pentru şi 9 voturi împotrivă. Numai că după ce primarul a susţinut o pledoarie de câteva minute, privind importanţa împrumutului, după ce se votase şi consemnase în procesul-verbal de şedinţă rezultatul, pe viceprimarul Cornelia Smarandache au apucat-o subit remuşcările! ,, Eu revin asupra votului meu! Eu votez pentru accesarea împrumutului! (Stupoare în rândul consilierilor PSD)Nu îmi este frică de partid, pentru că nu are ce să îmi facă. O să mă dea afară din partid şi gata! Vă rog să consemnaţi în procesul-verbal votul meu favorabil.”
Urale, strigături, felicitări şi multe pupături în tabăra primarului. Mii de mulţumiri pentru Cornelia Smarandache, cea care a avut curajul să dea un upercut devastator politicii pesediste din Balş.
Imaginea preşedintelui Cătălin Matei este şifonată rău!
Votul viceprimarului şi dezicerea în public de hotărârile luate pe linie de partid au arătat şi faptul că actuala conducere nu ştie să gestioneze situaţiile critice şi să traseze directive concrete, care să fie respectate de toţi membrii de partid.
Preşedintele Cătălin Matei are două variante de a ieşi din această criză politică:
Cea mai simplă este DEMISIA şi renunţarea la candidatura pentru funcţia de primar din partea PSD, asta arătând că este întradevăr un om slab, care nu ştie să lupte cu adversarii pe linie politică şi nici să se impună în faţa membrilor de partid.
A doua variantă, varianta unui adevărat lider politic, este ridicarea sprijinului politic pentru viceprimarul Cornelia Smarandache, excluderea acesteia din partid, pierderea tuturor privilegiilor obţinute datorită apartenenţei sale politice la PSD şi pierderea mandatului de viceprimar al oraşului Balş.
Nu ştim încă ce o să hotărască liderul PSD Balş, dar trebuie să dea dovadă de discernământ şi să arate dacă se bucură cu adevărat de susţinere politică din partea colegilor de partid.
În prima variantă, deja se zvoneşte că Mariana Gheorghe este pregătită să ia conducerea PSD Balş şi să îşi asume candidatura la funcţia de primar.
În a doua variantă, cota politică a lui Cătălin Matei o să crească şi poate chiar să devină un potenţial contracandidat al actualului primar.
Până atunci o să vă spunem şi rezultatele sondajului PSD efectuat în Balş: Mădălin Teodosescu are un procent de 67 din intenţia de vot a bălşenilor. Restul pesediştilor introduşi în sondaj? Dumnezeu cu mila!
La parnaie cu hotii!