Povestea prin care un neica nimeni din Cartierul Vârtina a ajuns viceprimar al orașului Balș este una de conjunctură politică și mai ales una în care caracterul actualului primar Cătălin Rotea a arătat că acesta este un om ce își respectă promisiunile. În apropierea alegerilor trecute, mai precis cu aproximativ o lună de zile înainte ca locuitorii orașului Balș să aibă de ales între a continua cu un primar care în afară de a fura, înșela și minți, nu a făcut nimic pentru oraș, sau a alege o nouă cale oferită de Cătălin Rotea și echipa care dorea o schimbare în oraș, se punea problema contabilizării fiecărui vot.

În cadru restrâns a avut loc o discuție cu conducerea județeană a Partidului ProRomânia , prin care s-a propus ca în Balș partidul să nu aibă un candidat pentru funcția de primar și listă de consilieri locali. Se știa clar că la nivelul orașului, sub conducerea lui Silviu Pendiuc, partidul putea obține undeva între 150 – 200 de voturi și exista posibilitatea să nu intre nici în consiliul local. Propunerea celor care au discutat acest lucru a fost ca actualul primar Cătălin Rotea să accepte o alianță PSD – Pro România la nivel local și să ofere unu sau două locuri pe listele de consilieri locali reprezentanților ProRomânia. Discuțiile s-au finalizat și actualul primar a dat dovadă de o deplină maturitate politică, acceptând alianța.

Au avut loc mai multe discuții și este de neînțeles cum Cătălin Rotea a putut să ofere reprezentanților ProRomânia trei locuri eligibile pe lista de consilieri locali și să promită postul de viceprimar lui Silviu Pendiuc. În duminica alegerilor, locuitorii Balșului au votat masiv pentru îndepărtarea de la conducere a primarului de tristă amintire, Mădălin Teodosescu, cel care adunase în jurul lui o echipă de infractori. Votul a fost decisiv și diferența cu care a câștigat alegerile Cătălin Rotea – zdrobitoare.

La formarea noii echipe de conducere, cu toate că nu exista un protocol scris, băiețașul de cartier, Silviu Pendiuc, a fost ales prin votul consiliului local în funcția de viceprimar, promisiunea făcută de Cătălin Rotea fiind respectată.

Nici nu se uscase bine cerneala pe hotărârea consiliului local și fraiericiul a început să se creadă mare șmecher în primărie, iar nasul i s-a înălțat mai ceva decât stâlpul de electricitate de unde fostul primar fura curent electric. Aflat cu foamea în gât, primele afaceri a început să le facă chiar în Primăria Balș și prin firma sa a facturat mobilier, jaluzele, draperii și amenajare în biroul ce i-a fost pus la dispoziție. Profitând și de unele probleme ce nu pot fi controlate la schimbarea puterii, Silviu Pendiuc, care își închipuia că a devenit buricul orașului, a început să promită în stânga și în dreapta posturi în administrația publică și chiar acordare de lucrări de la primărie, bătând apropouri către cei vizați că urmează să-i plătească un comision pentru că trebuie să-și recupereze cele peste două miliarde de lei vechi cheltuite în campania electorală. Mai mare minciună nici că se putea spune, pentru că individul care toată viața lui nu a muncit decât în umbra altora, nu văzuse acești bani decât în fotografii!

Greșelile pe care le-a făcut de la obținerea funcției s-au adunat și au devenit o piatră de moară, ajungând să nu mai poată fi scos din mocirla în care s-a afundat. În timpul în care a încasat salariul de viceprimar, nicio secundă nu l-au interesat problemele cu care se confruntă orașul, nu a avut nicio inițiativă sau cel puțin o idee prin care să își aducă aportul la dezvoltarea orașului și prin care să dovedească faptul că nu încasează degeaba zeci de milioane de lei. Tot timpul a încercat, prin diferite aranjamente, să își rotunjească veniturile personale și să se ocupe mai mult de firmele sale decât de administrarea orașului. Lingând mereu din borcanul cu miere, fraiericiul nu s-a mulțumit să își sugă doar degetele, la cap i s-au urcat gărgăunii și peste noapte s-a visat viitor primar al Balșului. A constituit o gașcă din tot felul de haimanale și și-a arătat adevărata față, cea a unui șobolan ce prima dată mușcă mâna celui care l-a scos din capcană. Fraiericiul se visa primar din partea AUR, dar aceasta e o altă poveste, pe care o veți afla în scurt timp.

După trecerea fără menajamente din funcția de viceprimar în cea de șomer, fraiericiul a început să arunce cu noroi atât în primarul Cătălin Rotea, cât și în echipa acestuia, amenințând ,,cu mari dezvăluiri”.

Dezvăluiri vom face noi privind toată activitatea fraiericiului, din momentul în care a ajuns viceprimar. ( George Radu)