Cu toate că a trecut destul de mult timp de la alegerile europarlamentare, încă se mai fac analize și în unele partide se caută țapi ispășitori pentru rezultatele dezastruoase pe voturile primite din partea alegătorilor. Partidul ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu, a reușit performanța să nu treacă pragul electoral, cu toate că era cotat conform sondajelor de opinie peste 12% și președintele partidului își anunțase deja intenția să candideze la funcția supremă în stat.

În cadrul ALDE Olt există în acest moment tensiuni puternice între cele două grupări ce vor să conducă în continuare partidul. Pentru a lămuri unele aspecte foarte importante, am realizat un scurt interviu cu președintele ALDE Olt, deputatul Mihai Niță.

  • Ce credeți că a dus la acest dezastru politic în care a fost aruncat Partidul ALDE?
  • Cel mai mare semnal de alarmă trebuie tras și înțeles pe voința alegătorilor. Votul la alegerile europarlamentare trebuie să reprezinte pentru ALDE un nou început și o nouă abordare politică. S-au făcut destul de multe greșeli și electoratul ne-a sancționat. În loc să vorbim despre realizările și proiectele noastre, au fost destul de multe momente în care noi i-am luat apărarea lui Liviu Dragnea și am făcut front comun cu PSD. Marea noastră greșeală a fost că nu am reușit să ne delimităm total de PSD, pentru că în unele situații noi nu am fost tratați ca partenerii lor de coaliție, ca politicieni de care au nevoie pentru menținerea guvernului, ci ca slugi. Acest lucru pot să îl spun că s-a întâmplat și la Olt, unde foarte rar am avut un dialog de la egal la egal.
  • Mai rămâneți în ALDE?
  • În acest moment pot să spun cu mâna pe inimă că sunt gata să fiu, dacă e nevoie, cel care stinge lumina la partid. Am fost ales deputat pe listele acestui partid, am reușit să adun o echipă bună de oameni la Olt, îl respect foarte mult pe domnul președinte Tăriceanu și nu voi pleca din partid decât atunci când președintele Tăriceanu îmi va cere acest lucru.
  • Ați fost curtat de alte formațiuni politice imediat după alegeri.
  • Am avut o primă discuție cu un bun prieten, deputat PNL de Vâlcea, care mi-a propus să merg în Organizația PNL Vâlcea și să mă ocup de zona de sud a județului Vâlcea. Am refuzat această propunere, așa cum am refuzat și propunerea venită din partea bunului meu prieten Daniel Constantin, de a prelua Partidul Pro România, filiala Olt. Amândoi sunt oameni pe care îi respect mult, foarte buni politicieni, dar le-am spus că rămân în ALDE, pentru că președintele Tăriceanu are de gând să înceapă o nouă reconstrucție a partidului.
  • Pe sursele mele ați mai avut o întâlnire foarte importantă.
  • Cred că vă referiți la deputatul PNL de Olt, Gigel Știrbu. Este drept, acesta m-a abordat pe holul Parlamentului și a dorit să mergem într-un loc retras, pentru a avea o discuție. I-am spus că nu sunt omul care să se ferească de cineva sau să îmi fie teamă că ne vede cineva discutând. Deputatul PNL mi-a spus că sunt așteptat la o întâlnire cu președintele partidului, Ludovic Orban, în vederea unei treceri rapide la PNL și venirea mea pe un post de conducere în Organizația PNL Olt. Am refuzat întâlnirea cu Ludovic Orban, pentru că nu vreau, în primul rând, să vin în Organizația PNL Olt prin spatele ușilor închise și nici să fac jocuri politice murdare. PNL Olt este în acest moment o organizație foarte puternică și acest lucru se datorează președintelui Liviu Voiculescu și echipei puternice pe care ca reușit să o construiască. Știu că există unele probleme la ei în partid, dar, repet, nu sunt omul care se impune în politică prin jocuri de culise.
  • Să revenim puțin la Organizația ALDE Olt.
  • Am avut o întâlnire cu domnul președinte Tăriceanu, împreună cu trei membri din conducerea ALDE Olt, i-am explicat întreaga situație și sper că dumnealui a înțeles că noi suntem dispuși să facem o reorganizare masivă și să scoatem în evidență politica pe care o facem pentru oameni. Am hotărât că atât candidatul la Primăria Municipiului Slatina, cât și candidatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Olt să fie doi tineri cu amplă viziune politică, tineri în care putem avea încredere și care știu să lucreze în interesul cetățeanului.
  • Aveți în planul apropiat vreo propunere legislativă?
  • Consider că alegerea președintelui Consiliului Județean pe votul uninominal este un lucru foarte bun, deoarece vor fi eliminate jocurile din consiliile județene. Nu sunt de acord cu alegerea acestuia din primul tur decât în cazul în care obține 50% plus un vot din sufragiile electoratului. Cei care nu obțin acest rezultat trebuie să intre în turul al doilea, unde electoratul trebuie să se exprime din nou asupra celor doi de pe primele locuri. Eu, personal, voi iniția în Parlament această lege și cred că o să reușim să o trecem. De asemenea vreau să vă mai spun că Partidul ALDE o să voteze și susține legea prin care alegerea primarilor trebuie să se facă în două tururi.
  • Vă mulțumim!