Primarul localității Vitomirești Robert Rotea, are în desfășurare o licitație pentru un proiect depus la FNDI-Fondul Național de Dezvoltare și Investiții în luna mai, cu o valoare de peste 58 milioane lei, plus TVA. Lucrarea respectivă conține nu mai puțin de 21 de km de drum asfaltat, 42 km șanțuri betonate adiacente și patru poduri, dintre care unul cu o lungime de 55 m și restul de aproximativ 40 m.

Nici nu a fost depus bine proiectul, că au apărut în media o serie de speculații cu privire la viitorul constructor și la suma fabuloasă pe care acesta o va câștiga. O analiză atentă a licitației respective demonstrează contrariul celor afirmate de media locală și fără a intra în detaliile lucrării putem să spunem că cei 21 km de asfalt și șanțuri se încadrează în jurul valorii de 23 milioane, ceea ce înseamnă aproximativ 11 milioane /km, practic sub valoarea de piață cu care se construiește la momentul actual, fiind cazuri în care un km de asfalt și șanțurile adiacente au depășit chiar și 13-14 milioane lei. Restul de aproximativ 34 milioane lei reprezintă cele patru poduri foarte complexe prin construcție și mărime.

Lucrarea actuală nu este finanțată, dar se poate ține licitația având o clauză suspensivă până la găsirea și aprobarea banilor pentru finanțare. Intrând pe site-ul Guvernului, am găsit în toată țara peste 700 de cereri de finanțare pe FNDI, toate având această clauză suspensivă.

Pe înțelesul tuturor, se pot depune proiecte ce se pot scoate la licitație și normal că este desemnat un câștigător. Acest lucru nu înseamnă că pot începe și lucrările, pentru că undeva există un sac de bani fără fund.

Tot primarul din Vitomirești are un nou proiect pe același program FNDI – ,,Reabitilare extindere și modernizare infrastructură școlară”, cu o valoare de aproximativ 20 milioane lei, care va fi depus peste câteva zile. Prin acest proiect, tot ce ține de învățământ, asta în cazul în care va fi găsită și finanțarea, va fi modernizat începând de la acoperiș și până la utilități. Proiectul este foarte necesar pentru comună, deoarece numai la Liceul din Vitomirești învață aproximativ 600 de elevi.

Speculațiile în media locală că deja se cunosc câștigătorii și pariurile puse pe firma OLD & NEW CONSTRUCT SRL, administrată de Mircea Ungureanu sunt puerile, deoarece licitația este deschisă pentru toate firmele care au capacitatea umană, materială și mai ales experiență în domeniu. Chiar dacă mulți nu vor să recunoască un amănunt, în acest moment firma condusă de Mircea Ungureanu are o acreditare foarte puternică și o mare experiență în domeniul construcțiilor de poduri.

După finalizarea licitației va urma cel mai important pas pe care trebuie să îl facă primarul localității Vitomirești, Robert Rotea, acela de a reuși să găsească pârghiile necesare pentru obținerea finanțării. În caz contrar, totul poate rămâne doar un vis frumos al primarului, și acesta nu va avea decât mulțumirea sufletească pentru că a încercat să realizeze ceva nou în comună.