În toate guvernările de dreapta, românii au fost puși pe ultimul loc. Când au fost probleme  structurale în economie, ei au suportat cel mai dureros cost. Fie că a fost vorba de privatizări,  falimente sau crize economice, pe umerii oamenilor a fost pusă cea mai grea povară. PNL este  continuatorul fidel al austerității PD-L-iste, prin mâna invizibilă a lui Cîțu.  

În actuala pandemie, guvernarea Cîțu-Barna nu face decât să confirme istoria indiferenței  dreptei față de nevoile românilor. Cei doi vor lua un împrumut masiv de 15 miliarde prin PNRR,  punând gaj pensiile și alocațiile copiilor. În schimbul banilor s-au angajat să nu crească veniturile  celor două categorii sociale. Mai mult, vor mări vârsta, vechimea pentru pensionarea anticipată  și vor îngheța orice creștere, doar ca să aibă Cîțu cu ce să-și cumpere sprijin politic pentru alegerile  interne din toamnă ale PNL. Dacă ar fi guvernat în primul rând pentru oameni, nu ar fi acceptat  ca PNRR-ul să fie doar o compilație a intereselor economice ale unor companii, patronate de  Ghinea. Din contră, ar fi protejat pensionarii și copiii, cele mai vulnerabile categorii sociale ale  unei societăți, prin creșterea veniturilor acestora, nu prin înghețarea lor. 

Acest troc nesimțit – prelungirea austerității pentru cei mai vulnerabili dintre noi în  schimbul unor împrumuturi externe – îți întoarce stomacul pe dos. Trebuie să fii cumplit de cinic  să te poți lăuda cu asemenea ”reforme”. Pensiile nu sunt doar un calcul contabil pe care să-l facă  doamna Turcan. Ele trebuie să fie expresia demnității salariaților care au cotizat și au muncit zeci  de ani.  

Pensionarii au ajuns să fie înspăimântați de angajamentele pe care guvernanții le-au făcut  pe spatele lor. Părinții s-au săturat de promisiunea mincinoasă de mărire a alocațiilor. În ce  societate normală, o gașcă liberalo-useristă ia împrumuturi angajându-se că vor ține oamenii să  muncească până la adânci bătrâneți? Pensiile speciale sunt tot la locul lor, deși au promis că le  vor elimina în a doua zi de guvernare.  

PNL și USR au ajuns într-un mod rușinos să disprețuiască cele mai vulnerabile categorii  sociale: pensionarii și copiii. Au intrat pe ușa din dos la guvernare, vor pleca la fel!


Paul Stănescu  Secretar general PSD