În anul 2010, mai precis în data de 25 august, cei doi viceprimari din acel moment, ai municipiului Slatina au primit o felie mare din cașcavalul banilor publici, din partea „Frăției Mafiotecondusă de primarul Darius Vâlcov. Viceprimarul Ana Anghel primea contractul de administrare și exploatare a cimitirului Strehareți, prin paravanul creeat de finul său, Iliuță Marin. Celălat viceprimar, Dan Ioan Bălășescu, tot printr-un paravan construit de finul său, Laurențiu Șerban, cunoscut sub numele de Adi Crețu s-a ales cu celebrul contract de ecarisaj.

Doi viceprimari ai căror fini primesc în aceeași zi două contracte de zeci de miliarde de lei. La vremea respectivă, nici o autoritate nu s-a autosesizat în urma materialelor publicate în media, iar banii slătinenilor au intrat în buzunarele unor HOȚI.

Jaf la drumul mare

Primul contract de ecarisaj a fost încheiat în anul 2010 între primăria Slatina și firma SC Oltcom Metal SRL, deținută de finul viceprimarului Dan Bălășescu, cu toate că firma nu avea specificat în statut un domeniu de activitate cel puțin apropiat ecarisajului. De fapt, acest contract nu a fost decât supapa prin care banul public intra direct în conturile „Frăției Mafiote.”

Primăria Slatina a plătit în 2010 suma de 16,1 miliarde de lei vechi, în 2011 nu mai puțin de 11 miliarde de lei vechi, iar în 2012, pe sursele noastre, suma a ajuns la peste 25 de miliarde de lei vechi.

Toată perioada în care acest contract a funcționat, SC Oltcom Metal SRL nu a deținut autorizație de la DSV Olt, unde era și este și în acest moment, director – nepotul președintelui C.J. Olt Paul Stănescu.

Observați cum caracatița ce a devalizat Slatina își întinde tentaculele în toate instituțiile publice. Dacă Legea era aplicată la acea vreme în mod corespunzător, toate veniturile SC Oltcom Metal SRL trebuiau confiscate și contractul reziliat. Din momentul semnării contractului de ecarisaj, în luna august 2010 și până în anul 2012, Adi Crețu a încasat de la primărie suma de aproape 1,2 milioane de euro!

În urma unor verificări pe baza actelor deținute, din punct de vedere al prinderii, transportului, respectiv întreținerii câinilor, cheltuielile firmei sunt următoarele: în anul 2010 – 90 milioane de lei vechi, în 2011 – 17 milioane de lei vechi și în 2012 – 26 milioane de lei vechi. Mai puțin de 3500 de euro! Câștigul este fabulos. Investești 3500 de euro și primești de la primăria Slatina 1,2 milioane de euro! În ce țară trăim?

Un nou contract, o nouă firmă

În anul 2012, când „afacerea cu maidanezii a început să putăși cazul a intrat în atenția organelor de cercetare penală, „Frăția Mafiotăa făcut o mișcare prin care încerca acoperirea fărădelegilor făcute. În data de 25 mai din același an, viceprimarul Dan Bălășescu preluase prerogativele de primar, în locul primarului demisionar, Darius Vâlcov, care trecuse de la PDL la PSD. Momentul era foarte prielnic pentru a mai scoate câteva miliarde de lei din banul public. Așa că reziliază contractul de ecarisaj cu SC Oltcom Metal SRL și include altul, în aceleași condiții, cu SC Iberia Velvet Com SRL, care are doi asociați: Laurențiu și Niculina Șerban.

Uitați până unde poate merge tupeul unor borfași ordinari.

Promt, Veronel Bolborea închide ochii și emite autorizația sanitar – veterinară necesară funcționării, cu toate că una este concesionarea și alta este prestarea de servicii.

Nici una dintre cele două firme ale lui Adi Crețu nu era operativ – licențiată în domeniu așa cum prevede „amărâta de Lege din România!” Nu mai amintim aici și de alte facilități pe care primăria Slatina le-a oferit lui Adi Crețu: adăpatul canin de la Sărăcești pus la dispoziție în mod gratuit, investiții ale primăriei în adăpost, plata facturilor în avans.

Cu toate zecile de miliarde pompate de primărie în afacerea „Maidanezul”, SC Oltcom Metal SRL încheie în anul 2010 cu o pierdere declarată de 94.896 lei (aproape un miliard de lei vechi, deși încasase de la primărie 16,1 miliarde de lei vechi) și anul 2011 cu o pierdere de 11.437 RON, cu toate că în conturi îi mai intraseră peste 11 miliarde de lei vechi!

Unde s-au scurs toți acești bani? În ce vile și mașini luxoase au fost investiți de membrii „Frăției Mafiote?” Acestea sunt întrebări la care probabil nu o să avem niciodată un răspuns.

Pușcăriașul Minel Prina continuă jaful!

De parcă nu era de ajuns câți bani au intrat în buzunarul lui Adi Crețu prin cele două contracte de ecarisaj, imediat ajuns în funcția de primar, Minel Prina încheie un nou contract de ecarisaj cu SC Iberia Velvet Com SRL, după ce în urmă cu o lună de zile, chiar el reziliase contractul păgubos. Aici s-a dovedit clar faptul că membrii „Frăției Mafiote” au ajuns să se șantajeze între ei.

În plină conferință de presă, primarul condamnat, Minel Prina anunța rezilierea contractului, motivând că nu au fost respectate condițiile contractuale și Slatina este invadată de câini. După o lună de zile, același Minel Prina încheie un nou contract cu aceeași firmă, pe o perioadă de trei luni de zile, cu posibilitate de prelungire.

Dumneavoastră mai înțelegeți ceva?

Curtea de Conturi confirmă jaful!

Punctăm doar câteva aspecte din raportul Curții de Conturi, făcut în urma unor verificări la primăria municipiului Slatina:

  • s-au încălcat prevederile O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesionare de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii cu modificările și completările ulterioare;

  • cu privire la contractul de ecarisaj, s-a constatat că a fost admis în mod eronat la licitație și declarat câștigător singurul ofertant, respectiv SC Oltcom Metal SRL Slatina, care nu avea înscris în domeniul de activitate codul CAEN 7500, referitoare la activități veterinare;

  • responsabilitatea cu privire la această abatere revine potrivit notei de sesizare a Curții de Conturi, celor 18 consilieri locali care au aprobat ca viceprimarul să fie împuternicit să semneze contractul de concesiune.

Până aici, totul este bine și frumos! Dar cine, când, cum, unde și cum va lua măsuri pentru recuperarea banilor? Când vor fi trași la răspundere cei care au semnat? Probabil că niciodată!

Din comisia de licitație care a cadorisit pe Adi Crețu cu zeci de miliarde de lei, au făcut parte și au semnat: Ana Anghel, cea care azi pozează în mare opozantă a politicii, consilierul local Buleandră Constantin, rudă prin alianță cu Darius Vâlcov, actualul director al CAS Olt, Florin Ciocan, fost consilier personal al lui Darius Vâlcov (la momentul respectiv era director la DADPP Slatina), Mirela Pătru, Mihaela Otincelescu și Indrid Manea. Cum s-a derulat acest contract? A fost eficient? Sunt două întrebări la care aveți răspuns doar dacă priviți pe fereastra apartamentului în care locuiți! Haitele de câini au împânzit orașul, zilnic oamenii sunt atacați și mușcați, copiii nu mai curaj să meargă singuri pe stradă sau la locurile de joacă.

Asta este Slatina noastră, condusă încă de „Frăția Mafiotă!”

DSCF7299