În Monitorul Oficial 410 din 2 iunie 2008 se regăsește Legea 123, care se află încă în vigoare și reglementează alimentele care se pot vinde în chioșcurile din incinta unităților de învățământ către elevi.

Printre altele, sunt interzise la vânzare sau oferite către elevi alimente de tip pizza, mezeluri grase, chipsuri, snacksuri sau sandvișuri. Pe această listă se regăsesc ca alimente interzise prăjituri, bomboane, acadele sau alte produse care au peste 15g zaharuri/100 de produs, dar și cartofii prăjiți, maionezele și ketchupurile. Legea specifică clar că poate fi, deasemenea, comercializată doar apa plată sau minerală, excluzând orice fel de suc.

Peste noapte, la acest liceu din Balș a apărut un chioșc al cărui amplasament a fost aprobat de către directoarea Claudia Lutic, al cărui proprietar este un om de afaceri din Balș cu care este prietenă. În chioșc se vând chiar o serie de produse interzise prin reglementările în vigoare.

De această situație au cunoștință atât conducerea liceului, cât și alte autorități care ar trebui să interzică asemenea practici. Pe această cale solicităm insituțiilor abilitate, inclusiv ISJ Olt, să ia măsuri pentru interzicerea comercializării alimentelor considerate nesănătoase pentru elevi.

Până la data publicării articolului, nu am reușit să primim un punct de vedere oficial din partea conducerii liceului.