20170921_201649

 

În ședința Senatului din data de 13.09.2017, senatorul PSD de Olt, Paul Stănescu, a avut o declarație politică pe care o reproducem integral-      Titlul declarației politice: Referendumul pentru familie, un demers corect și legitim pentru clarificarea art. 48 din Constituția României

Inițiativa Coaliției pentru Familie de a iniția referendumul de modificare a Constituției este unul dintre cele mai importante demersuri civice din istoria noastră politică postdecembristă. Trei milioane de cetățeni români au semnat pentru acesta, fapt ce nu poate fi ignorat, în ciuda criticilor care susțin altceva decât ceea ce este normal de mii de ani.

Pentru mine, susținerea referendumului care va avea loc în această toamnă nu este doar o anumită decizie politică, ci și o opțiune personală. Este ceea ce cred eu despre cum ar trebui să arate astăzi familia românească. Validarea acestuia ar însemna, pe de altă parte, limpezirea oricăror întrebări sau nedumeriri din societatea românească cu privire la ceea ce înseamnă o familie și cine anume se poate căsători în fața statului și a Bisericii noastre. Constituția României ar fi mai clară și nu s-ar mai specula pe marginea acestui subiect. Am rezolva o problemă.

Distincția pe care unii o fac în spațiul public, între familia modernă, care poate să fie orice din perspectiva unora și familia tradițională, care reprezintă uniunea dintre un bărbat și o femeie, nu este pentru mine una validă. Din perspectiva mea, familia nu poate fi decât una singură, cea formată dintre un bărbat și o femeie. Restul tipologiilor sunt doar încercări de a deturna sensul familiei și al căsătoriei. Prin urmare, demersul civic este corect și legitim.

Familia formată dintr-un bărbat și o femeie a fost cea care a perpetuat umanitatea în istoria sa și cea care a asigurat poporului român continuitatea. Unii spun că demersul Coaliției pentru Familie și susținerea de către PSD, PNL și alte partide a acestui referendum ar fi o formă de intoleranță la adresa unor minorități sexuale.

Or, acest lucru nu este adevărat din mai multe motive. În primul rând, familia nu poate exista decât într-o anumită formă, formată dintr-un bărbat și o femeie, întrucât rostul acesteia este, printre altele, de a concepe viața. Cine dorește altceva are toată libertatea în spațiul său privat, acolo unde bunelor moravuri și spațiului public le sunt interzise accesul.

În al doilea rând, indivizilor care aparțin unei minorități sexuale nu li se încalcă niciun drept, căci prin referendum nu li se va lua niciun drept pe care, astăzi, statul român îl acordă acestora, iar mâine după validarea referendumului acesta îl va suprima. Nici acum, minoritățile sexuale nu beneficiază de vreun drept în plus care mâine le va fi luat. Prin urmare, validarea acestui referendum nu va face decât să clarifice modul cum stau lucrurile în mod normal în privința căsătoriei. Nu face nici mai mult, nici mai puțin.

Astfel că, eu invit românii să susțină acest referendum, să participe la urne și să clarifice articolul 48 în direcția pe care Dumnezeu a lăsat-o pe pământul acesta.

Paul STĂNESCU