23600122_1903751949641353_1011848188_o-640x428

Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat sâmbătă, la Bistrița, că investițiile vor reprezenta 4,2% din PIB, potrivit proiectului de buget pe anul 2018, iar România va avea parte de „un boom economic”.

 

Vă dau o veste bună: în bugetul de anul viitor, din ultimele discuții pe care le-am avut, investițiile reprezintă 4,2% din PIB, deci o suma foarte importantă. Anul acestea, trebuie să recunoaștem, a fost puțin mai greu, pentru că, într-adevăr, odată cu Legea salarizării, s-au mărit salariile și este o suma importantă, dar eu am convingerea că în 2018 România va fi într-un boom economic. Sunt convins de lucrul acesta și toate datele ne confirmă acest lucru”, a spus Stănescu.

Vicepremierul speră că și absorbția fondurilor europene să crească anul viitor.

La nivel practic, când vorbim de fondurile publice, știm exact ce avem de făcut. Când vorbim de fondurile europene, sigur că ne mișcăm mai greu după un an – și trebuie să spunem clar lucrul acesta – când am găsit toate autoritățile de management nefuncționale, am reușit foarte repede că în acest an să fie toate funcționale, deci banii europeni se pot accesa pe toate axele și acesta este un lucru îmbucurător și ne face să credem că la anul vom accesa fonduri europene într-o suma cât mai mare”, a mai declarat Paul Stănescu. 

 

 

PNDL este un program care a funcționat și funcționează foarte bine. (…) Este un program care se derulează pe mai mulți ani, un program cu care — chiar discutam ieri cu prim ministrul — trebuie să fim foarte atenți, foarte atenți însemnând să avem alocate toate fondurile. Prin credite de angajament, pe PNDL partea a doua, sunt alocate deja 30 miliarde de lei, o sumă imensă, spun eu, niciodată nu a fost alocată din fonduri publice o asemenea sumă pentru dezvoltarea României și, nu în ultimul rând, pentru dezvoltarea satului românesc”, a spus Stănescu la o conferință de presă la Bistrița, citat de Agerpres.

Vicepremierul a ținut să sublinieze că alocările prin PNDL nu au la bază criterii politice.

Vreau să știe toată lumea că nu au fost alocați banii pe vreun criteriu politic și criteriile pe care s-au alocat banii pe județe prin PNDL sunt criterii clare, și anume capacitatea financiară, suprafața județului respectiv, numărul de locuitori și numărul de UAT-uri. Dacă cineva spune că este un program politic făcut de un anumit partid politic sau de o alianță, eu îi spun că se înșală”, a adăugat Stănescu.

Cu ocazia vizitei în județul Bistrița-Năsăud, vicepremierul Paul Stănescu a semnat patru proiecte prin PNDL, având ca beneficiari Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și comuna Lechința: modernizarea drumurilor județene 172 D și 172 E, în valoare totală de aproximativ 97 milioane lei, modernizarea a 10 săli de clasă și a atelierului școlar de la Liceul tehnologic Lechința, în valoare de 5,43 milioane lei, și modernizarea infrastructurii rutiere din comuna Lechința, în valoare de aproximativ 7,25 milioane lei.

De asemenea, viceprim-ministrul a fost invitat la inaugurarea a trei grădinițe din localitățile Căianu Mic, Căianu Mare și Dobric, două dintre acestea modernizate prin PNDL și una cu fonduri alocate de Ministerul Educației, valoarea totală a investițiilor la cele trei unități de învățământ preșcolar fiind de 1,72 milioane lei.