Cum a ajuns Florin Ciobanu consilier al ministrului Agriculturii, Petre Daea, nu mai este o necunoscută pentru nimeni. Papagalul, tupeul fără margini și recomndări din partea unor politicieni din Olt, care habar nu au avut la momentul respectiv cine este, ce a făcut și mai ales ce urmează să facă individul. Este ciudat faptul că un om ce a falimentat o cooperativă agricolă a fost dat afară de la serviciu pentru fapte foarte grave, nu a reușit să facă nicio accesare de fonduri în nume personal pe proiecte bine făcute și, mai ales, a înșelat încrederea a zeci de persoane, a ajuns în apropierea unuia dintre cei mai buni miniștrii pe care i-a avut România. În urma inverstigațiilor, am discutat cu mai mulți fermieri, am adunat dovezi și am concluzionat că atât fermierii din Olt, cât și conducerea Ministerului Agriculturii trebuie să cunoască ce individ se erijează în reprezentantul ministrului Petre Daea în județul Olt.

Prima țeapă

Cu mai mulți ani în urmă, pe măsura 141 PNDR 2007 – 2013, o firmă ROMAIR a câștigat o licitație națională pentru a face gratis proiecte fermierilor. Din sursele noastre, firma primea în jur de 1500 de euro pentru fiecare proiect, banii fiind din finanțare europeană. Deoarece volumul de muncă era foarte mare, au început să caute subcontractanți care să-i ajute contra cost la realizarea proiectelor. În acea perioadă, AGROSTAR Olt executa proiecte gratis pentru fermierii care doreau accesarea de fonduri. Florin Ciobanu lucra și el în cadrul AGROSTAR Olt și era persoana de legătură la nivel central. Colegilor le-a spus că a reușit să încheie un contract cu ROMAIR în numele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, cu toate că știa foarte bine că un asemenea contract contravine legislației în vigoare deoarece se suprapuneau două plăți din fonduri europene. A adus aparatură și și-a pus colegii la muncă, aceștia reușind să facă aproximativ 250 – 300 de proiecte într-un timp foarte scurt.

În zadar au așteptat colegii să primească banii pe munca depusă, pentru că au aflat cu stupoare că Florin Ciobanu a încheiat, de fapt, un contract în nume personal și a încasat banii, fiind plătit cu suma de 150 – 200 euro pe proiect, în funcție de complexitate. Înmulțiți media sumei cu numărul de proiecte – 250 – 300 și veți vedea câți bani a băgat în buzunar pe munca colegilor.

În perioada când lucra la AGROSTAR, Florin Ciobanu avea un salariu de 12.000 RON lunar, bani din care trebuia să mai suporte și unele cheltuieli legate de sediul din Slatina, numai că el solicita lunar de la colegi suma de 200 de euro, spunând că sunt cheltuieli de întreținere și protocol.

Deja băiatul era cu nasul pe sus după ce se văzuse cu buzunarele pline și a încercat printr-un puci eșuat să preia conducerea AGROSTAR. Numai că în momentul când cei de la București au aflat toate acestea cât și multe alte lucruri l-au dat afară! La plecare a spart adresa de email AGROSTAR Olt și parola calculatorului și a furat toată baza de date.

Aventura ,,Legumicola Pleșoiu”

Împreună cu alte trei, patru persoane au devenit membrii fondatori și au înființat Cooperativa Legumicola Pleșoiu, unde s-a autopropus în funcția de director executiv, fiind și singurul care primea salariu și avea acces la conturile bancare. Cooperativa a primit un aviz de recunoaștere ca un grup de producători din partea MADR și o finanțare de 10000 de euro. Fiind singurul membru cu semnătură în bancă, a folosit acești bani în diferite scopuri neștiute, iar în urma unui control, cooperativei i-a fost retrasă recunoașterea ca grup de producători din partea MADR.

Nici în ziua de azi nu s-a afalt ce cheltuieli au fost făcute, așa cum nimeni nu a putut justifica nici cotizațiile anuale ale membrilor și cotizațiile de la înscriere în cooperativă. Unii membri susțin că au plătit și niște cursuri de care nu au beneficiat niciodată.

Pe măsura 112 a executat o serie de proiecte de finanțare, în contracte fiind stipulat că gestionarea se face de către Legumicola Pleșoiu. Proiectele au fost aprobate și i-a convind pe beneficiari să vireze banii în conturile cooperativei imediat ce aceștia au primit prima tranșă de bani. Nu a reușit să ducă până la capăt gestionarea proiectelor iar acum mai multe persoane care au căzut în capcana lui trebuie să returneze banii primiți, o parte dintre aceștia având emise deja titluri executorii. În această situație se află inclusiv cumnata și fratele său.(Urmează noi dezvăluiri în numărul de mâine al ziarului ȚINTA.)