Prin proiectul “Tradiție și contemporaneitate”, membrele Clubului Soroptimist Internațional Slatina și-au propus să continue tradițiile populare românești, investind în tânăra generație.
Îndemnul lui Constantin Noica „În cultură nimic nu trebuie pierdut, totul trebuie transmis şi reînnoit“ este cu atât mai actual cu cât tehnica a luat o amploare deosebită, majoritatea tinerilor accesează reţelele de internet, nemaifiind implicaţi în cunoaşterea adevăratelor comori ale poporului nostru.
Tradiţiile populare româneşti rămân tezaurul nostru cel mai de preţ şi trebuie să facem tot ce se poate pentru ca ele să se păstreze vii în mintea copiilor şi a oamenilor.
Motto-ul următor caracterizează foarte bine ideea de la care a pornit proiectul Clubului Soroptimist: „…datinile, proverbele, muzica şi poezia sunt arhivele popoarelor, iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat. Căci nu există bucurii mai de preţ ca averea de cuget şi simţire inclusă şi păstrată cu sfântă grijă de-a lungul vremurilor în adâncul sufletului românesc, al moşilor şi strămoşilor noştri.” – Alexandru Vlahuță
Proiectul “Tradiție și Contemporaneitate” este finanțat de Clubul Soroptimist Internațional Arendal Grimstad din Norvegia. Parte dintre activitățile acestui proiect s-au desfășurat la Palatul Copiilor din Slatina, care este partener al acestui proiect. Copiii au învățat mai intâi să facă punctul popular denumit “musculița”, apoi au realizat modele tradiționale creând semne de carte, goblen sau patternuri pe care le-au aplicat pe fuste sau pantaloni de blugi, creând astfel o punte de legătura între tradițional și modern. Coordonatoarea acestui proiect a fost inginer Valeria Șoaica, vicepreședinta clubului.
La această activitate au participat membre ale clubului din Slatina, care au prezentat creații proprii de tricotaje și articole de îmbrăcăminte sau ornamentale croșetate . Promovarea lucrului manual în rândul copiilor este un obiectiv important al proiectului, pentru că petrecerea timpului liber prin activități artistice, creative, de creare de obiecte artistice nu face decât să ajute la dezvoltarea armonioasa a copiilor pe multiple planuri.
În trimestrul următor, activitățile din proiectul Clubului Soroptimist se vor desfășura și în alte instituții de învățământ.
Niciun Comentariu