Ieri a avut loc la Liceul Teoretic ,,Ion Gh. Roșca „, din Osica de Sus, o nouă conferință susținută de Clubul Soroptimist International Slatina, pe tema

,,Educație pentru prevenirea sarcinilor la minore „. La conferință au fost prezenți 35 de baieți și 60 fete, discuțiile fiind libere, activitatea desfășurându-se pe două grupe-separat fete-băieți.

Clubul Soroptimist International Slatina motivează necesitatea acestui proiect, pornind de la cifrele statistice din România referitoare la situația fetelor minore însărcinate sau care deja au dat naștere copiilor lor. Aceste cifre sunt, după cum urmează:

1.Anual se înregistrează 85 000 de mame minore și peste 40000 de copii abandonați. România se situează la acest capitol pe primul loc în Europa.

2.În România, în fiecare an sunt abandonați 40 000 de copii, iar alți 300 000 sunt lăsați în grija rudelor; 

3) Aproximativ 40% din adolescentele care nasc sub 18 ani renunță la studii;

4) Din 1000 femei care nasc anual în România, 43 sunt minore.

 Conștientizarea în toate aceste domenii este foarte importantă ( apreciază specialiștii cu care colaborează membrele clubului în acest proiect ce se derulează de un an în județ) pentru prevenirea situațiilor dificile la care este expusă o minoră atunci când este gravidă și care va trebui să se acomodeze cu starea ei de sănătate specială din perioada gravidiei și pe de altă parte când va trebui să se confrunte cu propria familie, școala și în general societatea, cu atât mai mult cu cât în România există vechi mentalități în ceea ce privește nașterile rezultate fără căsătoria cuplului respectiv .

 Cercetările specialiștilor în domeniu au identificat câteva elemente ale portretului robot al mamei adolescente, cum ar fi:

         -abuzul sexual;

         -consumul de tutun, droguri;

         -sărăcia;

         -renunțarea la școală;

        -lipsa accesului la educație sau apartenența la o comunitate care încurajează tinerele să rămână gravide de mici;

        -lipsa unei informări adecvate  având ca temă educația sexuală;

        -presiunea anturajului și a modei de a te implica într-o activitate sexuală cât mai devreme.

Noi considerăm că prin acest proiect se va diminua numărul de fete minore care să rămână însărcinate. Implicit prin rezultatele acestui proiect în ceea ce privește prevenirea abandonului școlar de către minorele gravide, a prevenirii abandonării bebelușilor sau chiar prevenirea cazurilor de suicid în rândul acestor tinere, va rezulta, desigur, și combaterea sărăciei și ignoranței în rândul populației ”, ne-a declarat profesor Grațiela – Ludmila Popa, membră fondatoare a clubului.