DSCF6566

Digital image

Digital image

Se pare că, „pariul cu agricultura,” merge foarte bine mână în mână cu politica. Cu câteva excepții, o mare parte dintre marii moșieri ai Oltului au ca ocupație de bază – politica, mulți dintre aceștia ocupând funcții publice.

Anual, subvenții de ordinul sutelor de miliarde de lei intră în conturile societăților administrate din umbră de către respectivele persoane, prin intermediul unor diverși interpuși sau chiar rude de gradul întâi.

Dacă ar fi să se întocmească o listă, primul care ar putea să fie menționat nu ar fi nimeni altul decât Longin Mircea Drăghicescu, ce deține nu mai puțin de 4 255 ha de teren agricol, pe care urmează să încaseze subvenția de 667 485, 4 euro. Implicarea acestuia în politică este binecunoscută, el fiind omul din umbră care a reușit să impună încă de pe acum ca primar, pe celebrul Tomiță…

La alegerile trecute, care vizau funcția de deputat, fiul său, Dragoș Nicolae Drăghicescu a fost chiar candidat independent, pentru Colegiul nr. 3, susținut din umbră de către Organizația PSD Olt, ce încerca în acel moment scoaterea din cursă a actualului deputat, Florin Iordache. Jocul celor din PSD nu a reușit să își atingă scopul urmărit și spre surprinderea tuturor, „candidatul independent” s-a retras din cursă, chiar dacă își făcuse lansarea în mod oficial și avea tipărite toate materialele electorale.

Fiul primarului comunei Rusănești, Liviu Florentin Chirea, deține și el o societate agricolă SC Agro Chirea SRL, ce are nu mai puțin de 2 344, 23 ha teren agricol. În spatele afacerii se află însuși primarul comunei, Alexandru Chirea, care o să își umfle conturile cu 367 786, 3 euro.

Tot cam aceeași suprafață de teren agricol este deținută și de primarul localității Nicolae Titulescu, Florin Gheorghe Tiutiu, prin intermediul soției sale, Emilia Luminița Tiutiu. Pentru cele 2 263, 35 ha teren agricol, familia Tiutiu va primi o subvenție de la stat în valoare de 355 070, 3 euro, pe societatea SC Eros Nicolae Titulescu SA și 130 339, 5 euro pe o altă societate, SC Iris Titulescu SA, controlată tot de către soția edilului.

Nici senatorul UNPR, fost PP – DD, Teiu Păunescu nu face excepție de la miliardele de lei din agricultură, acesta urmând să încaseze suma de 310 756, 72 euro pe societatea SC Mes Sem SRL, administrată de fiul său, Dan Păunescu, precum și alte 96 311, 7 euro pe societatea SC Agromes SRL și încă 112 170 euro pe firma SC Oltina SA. Chiar „sărac” acest senator, ce până la urmă a trecut în rândul ciocoilor roșii!

Deputatul PSD, Dan Ciocan nu avea cum să lipsească din topul abonaților la subvențiile agricole, urmând să își umple conturile cu 276 440, 5 euro pe societatea agricolă SC Dancor Agro – Prodaliment SRL și nu în ultimul rând, 223 055, 2 euro pe societatea SC Carpatica Tur SRL.

Bineînțeles că deputatul nu apare în calitate de administrator la niciuna dintre cele două societăți agricole menționate.

În domeniul afacerilor agricole, este implicat și primarul din localitatea Tufeni, Eugen Șotae, care prin intermediul soției sale, Tanța Șotae, conduce SC Recolta SRL, având în administrare 1 424, 8 ha teren agricol, pentru care va încasa 223 532, 16 euro.

Fostul viceprimar al orașului Corabia, Anton Drăguinea deține și el o societate agricolă ce exploatează 858 ha teren, iar subvenția de la stat va fi în valoare de 134000 euro.

După cum observăm cu toții că este la modă, ca primarul să fie doar …primar, iar soția să fie șefă, și Marius Preoteasa, primarul localității Stoicănești stă în umbra societății SC Marget Aby & Pau SRL, administrată de către soția sa, Geta Preoteasa. Pentru cele 556, 7 ha, în conturi intră suma de 87000 euro.

În comuna Colonești, cea mai mare subvenție va fi primită de consilierul local, Dumitru Vișoiu, tot prin intermediul soției, Liliana Luminița Vișoiu, care o să încaseze 66000 euro pentru cele 423, 6 ha de teren arabil, prin SC Agro Vișoiu Liliana SRL.

Din acest amalgam al agriculturii și politicii nu putea să lipsească nici președintele C.J. Olt, Paul Stănescu, aflat în spatele ușilor închise la SC Agromec Vișina SA! Nu mai puțin de 3 640, 65 ha de teren arabil aparțin acestei societăți, iar subvenția este una pe măsura fundației deținute în administrația județului de către șef, fiind vorba aici de 571 181, 6 euro.

Bineînțeles că lista poate continua cu încă 30 de nume de oameni politici, implicați în afacerile agricole, dar aceștia primesc subvenții de valoare mai mică, între 15000 – 25000 de euro.

După cum vedeți, legea permisivă din România dă dreptul la tot felul de „subrefugii”, pentru ca în spatele unor afaceri să se afle chiar cei care trebuie să vegheze la legalitatea lor. Aceste sume de bani au fost calculate la valoarea subvenției de 156, 9 euro la hectar, cifrele prezentate de noi putând fi mult mai mari, dacă anul acesta se va întâmpla ca subvenția să se mărească la 200 de euro.