Dacă primăvara tot și-a intrat în drepturi am dorit să fac o ieșire împreună cu copilul meu în natură. Unde poți să faci asta în Slatina și să fii la adăpost de colții maidanezilor ce își fac veacul prin parcurile din oraș? Unde poți să stai liniștit și să nu fii nevoit să privești munții de gunoaie și spațiile verzi abandonate ? Grea întrebare…. Așa că am hotărât să mergem la ,,Pădurea Strehareți,, unde știam că este și un spațiu special amenajat de către Primăria Slatina pentru ca doritorii să poată face un grătar. Poate vă mai amintiți că în 2012, a intrat în vigoare așa zisa ,,Lege a Grătarelor,, prin care autoritățile publice sunt obligate să amenajeze și să întrețină locuri special amenajate. Am pregătit totul, am încălecat mai ceva decât ,,Făt Frumos,, pe biciclete și am ajuns la pădure. Gravă greșeală să facem această alegere! Ințitial am crezut că aici s-a mutat groapa de gunoi a orașului, sau am ajuns undeva, într-o zonă abandonată din jurul Cernobâlului! Dezastru este putin spus! Nepasare? Tot prea putin! Cred ca cel mai bine este NESIMȚIRE! Nesimțire din partea primarului Emil Moț și a aghiotanților săi din primărie! Nesimțire din partea Gărzii de Mediu, ce este îndreptățită să aplice amenzi de până la 50 000 de lei, pentru administratorii ce nu respectă legea! Locul special amenajat pentru grătare este o imensă baltă împuțită , o groapă de gunoi un focar de infecție. Totul poartă o amprentă a dezinteresului , iar acest loc de relaxare pentru toți slătinenii cu ani în urmă, a devenit o bătaie de joc. În asfaltul vechi de zeci de ani, gropile au o jumătate de metru, băncile din beton sunt doar niște umbre scheletice din care ies fiare ruginite, gunoi și resturi menajere imprăștiate peste tot , iar pădurea este devastată de tăietorii de lemne tuciurii. Cuvintele cred că sunt de prisos, dar injurăturile la adresa primarului și a celor ce trebuie să se ocupe de această zonă sunt îndreptățite! O mare RUȘINE pentru primarul Emil Moț, ce a uitat toate promisiunule din campania electorală! Au trecut aproape zece luni de la preluarea mandatului de primar , și vreau să vă întreb dacă vedeți vreo schimbare în orașul Slatina? Mai jos puteți să citiți în întregime legea ce trebuie pusă în aplicare!
Proiectul de lege privind desfășurarea activității de picnic a fost adoptat pe 21 februarie de Camera Deputaților (forul decizional), cu 155 voturi „pentru” și 10 abțineri.

Conform legii,activitatea de picnic este definită activitatea de recreere desfășurată pe domeniul public sau privat al statului, de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de băuturi și/sau alimente și, după caz, aprinderea sau nu a focului”.

Inițiatorii proiectului de lege au arătat, în expunerea de motive că picnicul – o activitate ce are deja tradiție la români – trebuie să devină o experiență civilizată, o activitate prin care fiecare dintre noi să dovedească responsabilitate față de natură.

„Prin adoptarea acestei legi, se urmărește prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populației, generat de practicarea inadecvată a activităților de picnic”, se mai arată în expunerea de motive.

Picnicurile se vor desfășura doar în locuri special amenajate, aflate în administrare publică sau private. Administratorii acestor zone dedicate ieșirilor în aer liber vor dota zona corespunzător, se vor asigura de curățenia ei și nu vor permite ridicarea construcțiilor – altele decat cele temporare, defrișări sau alte intervenții asupra naturii.

Atfel, spațiile de picnic vor cuprinde zone speciale pentru aprinderea focului. De asemenea, în acele locuri se vor regăsi containere destinate colectării selective a deșeurilor și vor fi marcate corespunzător zonele destinate parcării autovehiculelor.

Administratorilor zonelor de picnic care nu respectă aceste obligații pot fi amendați cu până la 50.000 de lei.

Totodată, potrivit actului normativ, cei care iau parte la picnicuri auobligația de a arunca gunoaiele selectiv în locuri special amenajate. Cei care nu respectă acest lucru riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 200 și 2000 de lei.

Focul va fi aprins doar în locurile special amenajate și nu se va lăsa nesupravegheat, amenda aplicată pentru nerespectarea acestor obligații se ridică la 3.000 de lei.

O amendă cuprinsă între 300 și 3000 de lei este prevăzută pentru cei care nu păstrează liniștea în locurile destinate picnicurilor, dar și pentru cei care aruncă pe jos mucuri de țigară.

De asemenea, nu este permisă folosirea produselor de igienă la o distanță mai mică de 30 de m față de cursurile de apă, iar obiectele care au deservit activității de picnic nu pot fi spălate în cursurile de apă. În același timp, se prevede ca apa folosită în urma picnicurilor să fie împrăștiată pe sol.

Distrugerea panourilor informative, indicatoarele sau a construcțiilor este sancționată cu o amendă de 500 de lei.

Printre alte obligații prevăzute în noua lege se număra și interdicția de a hrăni animalele sălbatice, precum și obligația de a respecta bunele moravuri.

Amenzile vor fi aplicate de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, autoritățile administrației publice locale, precum și de personalul MAI. Aceștia vor avea dreptul să inspecteze zonele în care se desfășoară activitatea de picnic, să verifice datele cu caracter personal ale persoanelor care desfășoară activitatea de picnic, precum și să evacueze zona respectivă.

20170303_09353320170303_09323520170303_093046-1î20170303_093807stema_ancbp_cerc