În data de 31 ianuarie, în satul Ghioșani, aparținând de comuna Morunglav, din județul Olt, a fost făcută o descoperire ce a oripilat pe toată lumea. Tatiana Truță, angajată în sistemul de sănătate public, pe postul de infirmieră la Spitalul Orășenesc Balș, își abandonase în urmă cu trei zile copilul nou-născut, într-o cutie de carton, chiar în casa bunicilor materni, ce era nelocuită de mai mulți ani. La această oră, bebelușul se află la Spitalul Craiova și medicii sunt destul de rezervați în privința șanselor de supraviețuire.

Trecând peste toate speculațiile ce se fac la nivelul orașului Balș, cu privire la tatăl copilului, vrem să aducem în prim plan un aspect ce trebuie să dea de gândit șefilor din sistemul de sănătate, care organizează concursuri pentru ocuparea diferitelor posturi și pun pe primul loc interesele politicienilor locali și ale rudelor acestora.

Femeia care și-a abandonat copilul mai are doi copii și este văduvă de mai mulți ani, din 2018 începând să lucreze ca infirmieră, după ce a obținut la concurs un rezultat extraordinar de bun, în context cu pregătirea profesională pe care o are. Până la obținerea acestui post a lucrat ca femeie în casă la nepoata sa, soția primarului orașului Balș, în fastuoasa reședință deținută de aceștia.

Din investigațiile noastre am aflat că Tatiana Truță are și unele probleme psihice, este drept, nu prea grave, dar care în mod logic nu îi permiteau angajarea într-un sistem de sănătate public, chiar și pe postul de infirmieră. În permanență au existat voci care au acuzat sistemul de protecție pentru anumite persoane impus de politicieni și autorități locale, în momentul în care au fost organizate diferite concursuri pentru ocuparea de posturi în sănătate. Mai pe românește, o mare parte din posturi s-a dovedit că sunt ocupate fie pe șpagă, fie pe intervenții.

Am dorit să sesizăm din nou acest aspect al manevrelor politice ce ajung până acolo încât să fie scos la vânzare chiar și un post al unei infirmiere amărâte.